Helyi közélet

2008.09.22. 14:57

Ifjúságvédelmi őrjárat Miskolcon - az iskolakerülőket figyelik

<p>Miskolc - A csellengő fiatalokra és többek között a bűnmegelőzésre koncentrál az Ifjúságvédelmi őrjárat. A Miskolci Rendőrkapitányság akciója szeptember 22-től indult.<BR /></p>

Az iskolai hiányzások vizsgálatánál kiderült, hogy a gyerekek a nagyobb bevásárlóközpontokban, különböző szórakozóhelyeken egyedül vagy csoportokban töltik el - iskola helyett - az idejüket. Ezen körülmények megnövelik annak az esélyét, hogy a fiatalkorúak bűncselekmények áldozataivá váljanak, illetve ők maguk kövessék el azokat.
Az őrjárat tagjai - rendőrök, polgárőrök, ifjúságvédelmi pedagógusok – végigjárják főleg a délelőtti órákban azokat a helyeket, ahol esély lehet arra, hogy iskolakerülő, esetleg intézetből szökött fiatalt találnak. Ilyenek például autóbusz-, vasútállomások, játék gépekkel ellátott italkimérések, üzletközpontok.
Az Ifjúságvédelmi őrjárat célja: a gyermekvédelmi jelzőrendszer aktivizálása, információ szolgáltatása az iskoláknak, hogy a gyermek-, és fiatalkorúak hol tartózkodnak iskolaidőben, illetve a bűnmegelőzés.

Az Ifjúságvédelmi őrjárat során felírják az érintett fiatalok adatait, amelyeket megküldenek az illetékes tanintézménynek, ahol kivizsgálhatják a hiányzás okát. Bizonyított mulasztás esetén az iskola feladata, hogy felhívja a szülők figyelmét gyermekük iskolakerülésére.
A portyázásokon a szakemberek többek között figyelemmel kísérik azt is, hogy a 18 év alatti fiatalokat kiszolgálják-e szenvedélykeltő legális drogokkal (dohányáru, szeszes ital).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában