Helyi közélet

2008.06.02. 14:59

Miranda anyukája 11 éves

<p>Miskolc - Miranda 3150 grammal született, a terhesség harmincnyolcadik hetében. Édesanyja 11 éves.</p>

A kismama a terhességes 21-ik hetében jelentkezett tanácsadásra. Addig tehát ellátatlan volt. Onnan kezdve viszont gondját-gondjukat viselték. A 11 éves lány a múlt szombaton hozta világra gyermekét, terhességének 38-ik hetében, a megyei kórházban. A kis Miranada 3150 grammal látta meg a napvilágot, a szülés komplikációementes volt.
Az anyukát, tekintettel arra, hogy kiskorú, nem láthattuk, ahhoz, hogy beszélhessünk vele, szülei beleegyezése kellett volna.

További gyerekanyukák

Dr. Berkő Péter, a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetője, mielőtt a múlt szombati ügyeleten történtekről beszél, elmondja: tavaly az osztályukon 133 szülő nő (lány, kislány) volt 18 éven aluli. Közülük nyolc a 14 éven aluli. A 133 fiatalkorú anya az összes szülő nő 5 százaléka.
A múlt szombat: 17 szülés volt az osztályon az ügyeleten. A 17 szülés egyike volt Miranda világrajötte. De szült egy 13 éves lány is, ő terhességének 38-ik hetében, kisfia, Milán ugyancsak komplikációmentesen jött világra. Az anya terhességének 12-ik hetében jelentkezett tanácsadáson. Még mindig ez a nap: egy 15 éves lány39 hetesen szült, Jánoska 3300 grammal vágott neki az életnek. És volt még egy 15 éves, aki azonban megszökött, megijedve a kismamák jajgatásától.

Jóslófájások

Dr. Berkő Péter elmondja: nem volt joguk visszatartani, mert a terhessége nem volt olyan stádiumban, hogy a kismama távozása veszélyeztette volna a magzat életét. Úgynevezett jóslófájásai voltak a leendő anyukának.

További, riasztó számok: az idén az osztályra – nemcsak szülni, hanem egyéb nőgyógyászati beavatkozás miatt – három 13 évest vettek fel, tizenhat 14 évest, huszonkilenc 15 évest, negyvennyolc 16 évest. Az év első 5 hónapjában.
Befejezésül, visszatérve a jelenbe, a prognosztizálható jövőbe: pár napja ment haza az osztályról egy anyuka. 17 éves. A mostani volt a harmadik császármetszéses szülése.

- Szabados Gábor -

  • "Színre szín" a miskolci szülészeten?  
  • Nőgyógyászat a traumán?
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában