Helyi közélet

2008.06.06. 16:06

Fesztiválhangulat lesz városszerte

<p>Miskolc - Múzeumok éjszakája, fröccsfesztivál, borfesztivál: csak néhány abból a több mint 150 kiegészítő programból, amely az érdeklődőket várja az operafesztivál idején.</p>

Talán nagyobb is a jelentősége ezeknek a külső programoknak, mint a fesztiválrendezvényeknek: Bátor Tamás fesztiváligazgató nyilatkozott így azon a sajtótájékoztatón, amelynek témái csakis ezek a rendezvények voltak. Azért gondolja így, magyarázta, mert az elmúlt évek tapasztalata az, hogy nagyon sokan érdeklődnek ezek iránt a nívós, színvonalas programok iránt.

Rekordkísérlet

Frecskó Lenke, a kiegészítő programok főszervezője ismertette az idei helyszíneket: Városház tér, Miskolci Galéria, Rákóczi udvar, Hősök tere és Szinva terasz, (és a különlegeseket is: Barlangfürdő, bormúzeum). Megemlítette, a fellépők 80 százaléka miskolci lesz, de igazodván a fesztivál idei tematikájához (Bartók+ szlávok), a szláv kisebbségek is bemutatkoznak. Lesz német ifjúsági zenekar és kórus, fellép egy szlovén jazz- folk énekesnő, Eva Hern, és Ukrajnából is érkeznek vendégművészek.

Seres Ildikó színművész is aktívan részt vett a szervezésben, ő a látványos nyitóparádét, az utolsó napi tűzijátékot ajánlotta figyelembe a sajtótájékoztatón. Valamint egy Guinessrekord- kísérletet, Czakó Péterét, aki sok-sok szaxofonművészt hív egy kis örömzenélésre a Városház térre június 15-e estéjére. A kísérlet lényege, hogy minél több fúvós szólaltassa meg egyszerre egy időben Bartók: Este a székelyeknél című művét.

Társulva

A társult programok közül a borfesztiválról és a képzőművészeti vásárról Lengyel Zsolt szervező beszélt. Ők már hetedik alkalommal társulnak a fesztiválhoz: az Erzsébet téren mutatkozik be az ország több borvidéke, az idén a tokajiak lesznek a kiemelt vendégek. A Múzeumok hosszú éjszakája (június 21. szombat) a fröccsfesztivállal közösen is az operafesztivál társult rendezvénye, talán ennek is köszönhető, hogy az ország összes vidéki múzeuma közül (tudvalevő ezen az éjszakán az ország majd minden múzeuma nyitva tart) a miskolci intézményben járt tavaly a legtöbb vendég.

Mocsáriciprus- restaurálás

A Herman Ottó Múzeum egy orosz ikonkiállítással szeretett volna kedveskedni a fesztivál idején a közönségnek, ám ez csak jövőre látható majd, tudtuk meg Némedi Varga Zoltántól, a múzeum munkatársától. Meglepetésként viszont egy lengyel kiállítás érkezik az operfesztivál tiszteletére. Emellett a múzeum Görgey utcai épületében megtekinthető az is, hogy hogyan restaurálják a mocsári ciprusokat. Miskolcra érkezett a Fővárosi Képtár anyaga, amely a Levendel- gyűjteményből válogat, és egy másik izgalmas vendégkiállítás is: a Nyugat 100 busz a Petőfi Irodalmi Múzeumból egy átalakított Ikarus buszban. Gyerekfoglalkozások, performanszok is várják az érdeklődőket.

Fröccsfesztivál és gasztronómia

Az idén harmadik alkalommal lesz fröccsfesztivál a Múzeumok éjszakáján. „A boros koktélok” mellé finom étel dukál: erre a napra a Boldogkőváraljai középkori étterem költözik Miskolcra, ahol a régmúlt idők ételeivel ismerkedhet a közönség.

Ízelítő a programokból

– Románia képekben (kiállítás június 19 és 22 között a Városház téren)

– Utcatánc – mozgásszínházi impressziók (minden nap az előadások előtt fél órával a színháznál, a Déryné kert bejáratánál)
– Fesztiválkocsma (délutánonként, esténként a színház melletti Déryné kertben)
–Czakó-szaxi – Czakó Péter szaxofon- improvizációi (az előadások előtt fél órával a színház előtt)

–Szombat esti tánc – Esztenás együttes, Vujicsics együttes (június 14. Városház tér)

–Bartók + népzene (június 16. 17.00. Városház tér)
– Szlovén jazz-folklór Ljubljanából – Eva Hren és a Sladcore koncertje (Június 18. 19.00. Városház tér)
–Szláv lélek - Musical összeállítás (június 20. 17.00 Szinva terasz)

– La Girarda koncert (június 22. 19.00 Szinva terasz)
– Bükkaljai mesterek – fafaragók, fazekasok, hímzők, szövők, bőrművesek Kisgyőrből, Miskolcról (Minden nap- Kandia köz)
– Vasfű – minden napos vetítés a Miskolci Galéria kertjében sötétedéskor
– Veterán autók a Városház téren (június 21, 22.)


Bemutatkoznak

Városház tér – Port.hu színpad

június 17. (kedd) – Nyugati szlávok: cseh + szlovák + lengyel nap
június 18. (szerda) Délszlávok: szerb + horvát + szlovén nap
június 19. (csütörtök) Bye, bye Szása!
június 20. (péntek) Keleti szlávok: ukrán nap


Ki nyer ma? Miskolcról....
A Magyar Rádió népszerű komolyzenei műsora a fesztivál időtartama alatt négyszer is jelentkezik Miskolcról, a színház előcsarnokából. A vendégeket 11.40-kor várják, az adás 11.50-kor lesz az MR6 Régió Rádió frekvenciáján.
Az időpontok:
– június 11. (szerda)
– június 13. (péntek)
– június 18. (szerda)
– június 20. (péntek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában