Helyi közélet

2008.05.30. 07:50

Mennyibe kerül a biztonság?

<p>Budapest, Miskolc - A BKV Zrt. kedden feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az elektronikus levelező-rendszeréből ellopott levelek miatt. Hogyan és mennyiben garantálható a biztonság? Az Inform Média Kft. miskolci rendszergazdáját kérdeztük. &#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/mennyibe-kerul-a-biztonsag/cn/boon-news-em_01-20080529-010533">Adatvadászat</A></p>

A BKV Zrt. kedden feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az elektronikus levelező-rendszeréből ellopott levelek miatt. A rádióban megszólaltatott szakértő szerint egy cég internetes rendszerét az is veszélyezteti, ha a dolgozók otthoni számítógépe nem megfelelően védett, s az abban lévő ,,kiskapukat" egy adathordozóval átviszik a rendszerre. Így merült fel olvasónkban a kérdés: Miként, s mennyiért teheti valaki biztonságossá saját, otthoni rendszerét?

Vírusirtó és frissítés

- A legfontosabb dolog, hogy ha valaki vásárol egy számítógépet, vagy újratelepíti azt, vírusirtó programot is telepítsen rá, amelyet rendszeresen frissíteni kell. Az ingyenesek között is létezik magyar fejlesztésű, megbízható, automatikus frissítésű program, de vásárolható is otthoni használatra már 5 ezer forint körüli ártól, ami tartalmazza az ingyenes frissítést is, 1-2 éven át, tudtuk meg Czakó Józseftől, az Inform Média Kft. rendszergazdájától. A vírusok egyik fajtáját ugyanis éppen a kémprogramok jelentik, amelyek összegyűjtik a kívánt információkat. Ezek lehetnek a levelezőprogramok címjegyzékei, amelyekre hamis levelek továbbíthatók, de akár igen fontos és nagyon személyes dokumentumok is. Fontos, hogy kövessük a biztonsági frissítések utasításait, amelyek között sok biztonsági javítás található, viszont ne engedelmeskedjünk olyan kérésnek, hogy a számítógépünkről minden adatunkat küldjük el.

Fél védelem

Vannak ugyanis becsapós honlapok, amelyek csak valamely igen apró részletben különböznek egy igazitól, például a "l" helyett "I"-t használ egy bank nevében. A korábban összegyűjtött nevek és jelszavak segítségével pedig a megtévesztettnek levelet küldenek azzal, hogy a banki adatok felfrissítése céljából kérik, hogy egy megadott linkre az ügyfél küldje el legszemélyesebb adatait, mint számlaszám, belépési kód, bankkártyaszám. Ezek birtokában pedig már nyitott az út a további visszaélésekhez.

Minden szemfülességünk, vírusirtó-használat és frissítés ellenére is jó, ha tisztában vagyunk vele: a számítógépünkön a szemfüles támadók szinte mindig találhatnak gyenge pontokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában