Helyi közélet

2008.05.21. 12:01

Kisiklott a villamos Miskolcon

<p>Miskolc - Kisiklott egy villamos Miskolcon, a Hunyadi utcán szerdán délelőtt.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Kisiklott a villamos Miskolcon 2008. 05. 21."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kisiklott_a_villamos_Miskolcon_2008__05__21/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kisiklott a villamos Miskolcon 2008. 05. 21." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Kisiklott a villamos Miskolcon 2."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kisiklott_a_villamos_Miskolcon_2_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kisiklott a villamos Miskolcon 2." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/kisiklott-a-villamos1.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/kisiklott-a-villamos2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/kisiklott-a-villamos3-2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

14.05: A helyszínen tartózkodó szakemberek pontosítottak: a sín-cserére nem kerül sor, hanem csak a sín belső peremének felső részét erősítik meg heggesztéssel. Azért nem lesz vágány csere, mert belátható időn belül elkezdődik a villamos-projekt keretén a teljes pályaszakasz felújítását. Addig azonban ezen a szakaszon lassítást rendelnek el a villamosoknak.


13.53: Megindult a villamosközlekedés, igaz egyelőre csak az egyik - a lefele haladó - vágányom- A 2-es kis bécsi villamos még a sinen áll, de ebben a pillanatban érkezett meg egy Tátra villamos, hogy elvontassa. Ez a bécsi jármű az, amelyik kisiklott és leszakadt az áramszedője. A  kisiklott-meghibásodott villamos elvontatását követően 10 perc múlva áll helyre ezen a vágányon is a forgalom. A helyszínen tartózkodó kollegánk tájékoztatása szerint a leszakadt felsővezetéket is helyrehozták már, továbbá megheggesztették azt a sinszakaszt, ahol lejött a vágányról a villamos. Vass György, az MVK baleseti helyszínelője szerint ez most csak átmeneti megoldás, az éjszaka folyamán kicserélik ezt a elhasználódott sinszakasz.


11.55: A munkálatok jelenleg is tartanak, az ígéretek szerint egy órán belül visszarakják a kisiklott villamost a helyére. Braun Csaba, az MVK Zrt marketing csoprortjának vezetője portálunknak elmondta, hogy körölbelül délután 4-5 óra körül áll legkésőbb helyre a forgalmi rend, mivel még a felsővezetéket is javítani kell. 


11.23: Időközben a helyszínre érkezett az MVK igazgatója, Börzsei Tibor, aki megszemlélte a szétkorrodált, teljesen széjjel esett sínpárt. A villamosokról a leszakadt áramszedőket már eltávolították és gyorsan haladnak a munkálatokkal az MVK-s dolgozók.


10.27: Diósgyőr irányába haladt a bécsi villamos, amikor letért a sínről és az ott parkoló autóval érintőlegesen ütközött.

A Borsod Online tudósítója a helyszínen tapasztalta, hogy a Dayka Gábor utcai kereszteződésben a sín teljesen elkorrodált és kettényílt. A nyomokból ítélve az ezelőtt haladó villamos is lefutott a pályáról, és mintegy 15-20 métert tett meg a sín mellet közvetlenül, de a nagy szerencse folytán ez a villamos még visszabakkant a sínre és elment az útjára.

A felsővezetékről leszakadt az áramszedő és a mellette haladó villamos tetejéről is hasonlóképpen leszakadtak az áramszedők, ezért az érintett útszakaszt a forgalom elől teljesen lezárta a rendőrség
A villamosjáratokat busszal pótolta az MVK Zrt. A munkálatokat elkezdték a közlekedési vállalat dolgozói, hogy minél hamarabb helyre állhasson a forgalom, de így is legalább 2-3 órát igénybe fog venni, még újra zavartalan lesz a közlekedés.

Milliós kár és villamospótlók

Villamospótló autóbuszok közlekednek ezekben az órákban és percekben is a miskolci Újgyőri főtér és a Tiszai pályaudvar között.

 

Ma délelőtt a borsodi megyeszékhely belvárosában kisiklott egy SGP-tipusú, a köztudatban bécsi villamosnak nevezett szerelvény.
– Az eset 10 óra 22 perckor történt a Városháztér és a Malomszög utca között – mondta Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing csoportvezetője. – A villamos első két forgózsámolya elhagyta a pályát és megsérült a sín, míg a szembejövő szerelvény áramszedője összetört, a forgalom pedig leállt. A mentéshez rögtön hozzáláttunk, a körülményeket csak a műszaki szakértői vizsgálat tisztázhatja. Szerencsére személyi sérülés nem történt.
Arra a kérdésre, hogy mekkora kár érte a társaságot, Braun Csaba kijelentette: bizonyosan milliós, hiszen a villamosok mellett a pálya és a felsővezeték is károsodott. Az utasokat 10 óra 30 perctől villamospótló autóbuszokkal szállítják a Tiszai pályaudvar és az Újgyőri főtér között, ahol a forgalom délután három és négy óra között áll helyre. Az Újgyőri főtér és a diósgyőri végállomás között a villamosok változatlanul közlekednek.

Kapcsolódó cikkek:

  • Sínre tették a villamost?
  • Miért siklik ki a villamos?
  • Megint kisiklott egy villamos
  • Ha a villamos pályát téveszt
  • Kisiklott a villamos a Tiszain
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában