Helyi közélet

2008.04.26. 08:54

Az elgurított hógolyó, avagy a világ, amelyben élünk

<p>Sajóvámos - Ne higyjünk a világ "végtelenségében", különben komoly gondok keletkeznek. Erről dr. Besenyei Lajos beszélt a civileknek hirdetett közéleti egyetem legutóbbi rendezvényén.&#160;<DIA alt="Közélet Egyetem Bessenyei Lajossal 2008.04.24." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_z_let_Egyetem_Bessenyei_Lajossal_2008_04_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Közélet Egyetem Bessenyei Lajossal 2008.04.24." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/civil-egyetem-sajovamos-ot.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjának elnöke előadásának témáját A világ, amelyben élünk címben foglalta össze, és mondandójával a fejlődés egyenlőtlenségeiből adódó veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Az általa említett tények is igazolják, hogy a világ változásának üteme egyre gyorsabb, leginkább a hegytetőről elgurított hógolyó útjához hasonlatos. Nemcsak a haladási sebességét tekintve, de abban is, hogy miként a a hógolyó is okozhat lavinát, úgy a fejlődés folyamatai is kezelhetetlenné válhatnak.

A professzor kiemelten foglalkozott a népesedés kérdéseivel: a Föld lakossága mind rövidebb idő alatt duplázódik - hogy hat és félmilliárdan élünk a bolygónkon, önmagában is igazzá tehetné az állítást, hogy a Föld egyre kisebb (a rajta élők szempontjából legalábbis). De külön gond, hogy miközben a fejlett világ népessége stagnál, a lehetőségeit tekintve sokkal korlátozottabb fejlődő világé ugrásszerűen nő. Ez hatványozottan növeli az egyenlőtlenségeket. Két adatot érdemes kiemelni dr. Besenyei Lajos előadásából, ennek jellemzésére: a világ két leggazdagabb emberének jövedelme a világ 45 legszegényebb országának éves nemzeti össztermékével azonos értékű. Miközben a fejlett világban ez nem okoz gondot, a világban 800 millióra teszik az éhezők, 600 millióra az alultápláltak számát.

Komoly feladat lenne ennek a helyzetnek a megoldása is (akárcsak annak, hogy a fejlődés a Föld kiszipolyozásával jár, hogy megoldatlan az energiagazdálkodás, hogy ellep bennünket és a bolygónkat a hulladék, hogy kétmilliárd ember szenved vízhiánytól), mert ha a leszakadt tömegek felkerekednek, az már kezelhetetlen lesz - mondta dr. Besenyei Lajos.

A rádióban és tévében is
A civileknek hirdetett közéleti egyetem a Miskolci Egyetem Kihelyezett Társadalomtudományi Központja és a Furmann Dávid Alapítvány kezdeményezése. Az általuk szervezett előadások azt a tudást osztják meg az érdeklődőkkel, ami segíthet a világban való eligazodásban, ami jobbá teheti a mindennapi életet.
Az előadásoknak a sajóvámosi Kossuth Közösségi Ház ad otthont.
Az elhangzottakat a Magyar televízió Regionális Studiója és az MR6 Régió Rádió is rögzíti.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában