Helyi közélet

2007.12.12. 14:55

Vasúti vonalak: tovább vizsgálják

<p>Miskolc - Tovább vizsgálják, maradjon-e, maradhat-e a vasúti közlekedés a kérdéses megyénkbeli vonalakon. Fontos fejlemény történt kedden, ám közvetlenül nem érinti azokat a megyénkbeli MÁV-vonalakat, amelyek léte a legutóbbi időkben megkérdőjeleződött. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/vasuti-vonalak-tovabb-vizsgaljak/cn/boon-news-em_01-20071212-024448"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A vasúti vonalak megszüntetéséről</B></A></p>

Tovább vizsgálják, maradjon-e, maradhat-e a vasúti közlekedés a kérdéses megyénkbeli vonalakon.
Fontos fejlemény történt kedden, ám közvetlenül nem érinti azokat a megyénkbeli MÁV-vonalakat, amelyek léte a legutóbbi időkben megkérdőjeleződött. A szaktárca tájékoztatása szerint ezek bezárását avagy be nem zárását tovább tanulmányozzák, egy új bizottság keretében is, ugyanakkor azt is, milyen hatással jártak a már megszüntetett járatok.

Három igen, egy nem
„Visszavonta sztrájkfelhívását a Vasutasok Szakszervezete” - szólt a keddi hír, aminek lényege, hogy a részben a várt-vélt mellékvonal-leállítások miatt tiltakozó érdekképviseleti csoportok közül a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSZ) hajlott a megegyezésre a közlekedési minisztériummal (GKM). A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) viszont nem, sztrájkfelhívását továbbra is fenntartja.
„A megállapodást a MÁV Zrt. is tudomásul vette” - ezt már a GKM tájékoztatásából tudjuk; a MÁV-ot megelőzően hiába kérdeztük a vasúti közlekedést érintő fejleményekről, mindkét oldalról megerősítették, ez a játszma teljes mértékben kormányzati szinten zajlik, azaz a szakminisztérium koordinálja.

Januártól bizottság is
Az említett megállapodást aláíró felek „megegyeztek abban, hogy a GKM a vizsgált 38 mellékvonalból 26 esetében a teljes 2007-2008-as menetrendi évre, 12 vonal esetében pedig 2008. május végéig rendeli meg a vasúti közszolgáltatást. (Vagyis addig az időpontig biztosan nem ürülnek ki újabb sínszakaszok; korábban márciusról volt szó - a szerk.) Az egyeztetések során áttekintik a 2007 márciusában 14 + 5 vasútvonalon felfüggesztett vasúti személyszállítás gazdasági és társadalmi hatásait.”
Januártól pedig a minisztériumi keretek között folyó szakmai vizsgálódások mellett feláll egy úgynevezett Vasúti Egyeztető Bizottság is, szakszervezeti részvétellel.

„Nem indokolt fenntartani” (B.-A.-Z. megye)
87b: Szilvásvárad - Putnok, 34 km
98 a, b: Szerencs - Hidasnémeti, 51 km


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában