Helyi közélet

2007.12.20. 06:36

Szakmai érvekkel ellenezzük a terebesi erőművet

<p>"Tőketerebes problémáját az elmérgesedett szlovák–magyar politikai viszony okozza...” - vélekedik Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki pénteken jutatja el Szlovákiába érveinket az erőmű ellen.&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><A href="/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/allasfogllaas-terebesrol/cn/boon-news-em_01-20071219-060739">Állásfoglalás Tőketerebesről</A></p>

A Tőketerebesre tervezett széntüzelésű „megaerőmű” mindaddig fokozott kockázatú beruházásnak számít, ameddig a szlovák fél nem szolgáltat adatokat a határon átnyúló környezeti szennyezés mértékéről. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pénteken küldi el a december 5-ei szlovák–magyar egyeztetést követően kialakított végleges magyar álláspontot tartalmazó szakvéleményét. Ebben a hazánkra nézve jelentős környezeti veszélyt okozó erőmű megépítése ellen foglal állást.
A szakvéleményben szereplő, továbbra is fennmaradt kérdéseinket a szlovákiai engedélyezőnek figyelembe kell vennie. Ezzel a tárca a nemzetközi egyezmények által garantált összes lehetőségét felhasználta, hogy érvényt szerezzen a magyar érveknek.

Lég- és vízszennyezés

Az erőmű a tokaji borkultúrára gyakorolt lég- és vízszennyezés miatt jelent veszélyt. Ennek mértékéről a szlovák fél egyáltalán nem készített felmérést, így a társminisztérium által küldött környezeti hatástanulmány a magyar fél számára elfogadhatatlan. A KvVM álláspontja szerint az anyag rossz információkon alapuló, téves következtetéseket tartalmaz.
Fodor Gábor szerint a tőketerebesi erőmű kapcsán zajló szlovák–magyar vita újabb állomása a két ország elmérgesedett politikai viszonyának. Malina Hedvig, a bősi vízlépcső vagy akár a Benes-dekrétumok kapcsán is vitában állunk, ha ezek a kérdések megoldódnának, bizonyára nem lenne politikai indíttatású vitánk az erőműről sem.

Lakossági tiltakozás

Az erőmű építése ellen széles körű lakossági tiltakozás indult mindkét országban. Ötven magyar és szlovák település nyilvánította ki ellenérzését a beruházással kapcsolatban. A huszonháromezres Tőketerebesen eddig kilencezer, a tizennyolcezres Sátoraljaújhelyen ötezer aláírás gyűlt össze a beruházás ellen.

- Szaniszló Bálint -

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában