Döntöttek

2024.02.21. 20:58

Felmentették a "töltőpisztolyos" perei férfit

Felmentő ítéletet hozott a másodfokú bíróság annak a férfinak az ügyében, aki töltőpisztolyból engedte ki a gázt perei ingatlanában.

Boon.hu

Döntött a bíróság

Fotó: Shutterstock

Ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa annak a férfinak az ügyében, aki az elsőfokon eljárt Encsi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint 2019 tavaszán a perei ingatlanán, házkutatás alkalmával a garázsból nyíló mosókonyhában a gázüzemű járművek töltésére szolgáló tartály töltőpisztolyából körülbelül tizenöt másodpercen át engedte ki a gázt.  

A helyiségben akkor két rendőr tartózkodott, akik felszólították a vádlottat, hogy hagyjon fel cselekményével, illetve egyikük próbálta kivenni a kezéből a töltőpisztolyt, de a férfi azt csak akkor tette le, amikor kifogyott a gáz. Az épület átszellőztetését követően sérülés, kár nem keletkezett.

Nem bizonyítható 

Az Encsi Járásbíróság a testi sértés kísérletének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette a férfit, míg a hivatalos személy elleni erőszak bűntettében bűnösnek találta és 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. 

 fellebbezések folytán eljáró Miskolci Törvényszék a másodfokú eljárásban megállapította, hogy az ügy elsőfokon részben felderítetlen volt, ezért tárgyalás keretében bizonyítást vett fel. A tárgyalás során egyrészt meghallgatta ismételten az ügyben sértettként szereplő két rendőrt, eléjük tárva a nyomozás során tett vallomásaikat is, másrészt helyszíni tárgyalás során meghallgatta a műszaki szakértőt, aki ügyészi indítványra pontosította, illetve kiegészítette az eljárás korábbi szakaszaiban adott, már többször kiegészített szakvéleményét. 

Mindezekre figyelemmel a törvényszék az elsőfokú ítéleti tényállást részben megalapozatlannak találta, mert az részben hiányos volt. Erre figyelemmel több ponton kiegészítette, illetve pontosította.

Bűncselekmény hiányában 

Az így irányadóvá vált tényállás alapján megállapította, hogy a két rendőr sértett vonatkozásában a hivatalos személy elleni erőszak bűntettének törvényi tényállásában szereplő fenyegetés és erőszak alkalmazása közül egyik sem állapítható meg és a vádlott szándéka sem irányult a rendőrökkel szemben ilyen magatartás tanúsítására. Ezért a vádlottat e bűncselekmény vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette. 

A pontosított tényállás alapján az elsőfokú bíróság által a súlyos testi sértés bűntettének kísérlete tekintetében alkalmazott bizonyítottság hiányában történő felmentést szintén bűncselekmény hiányában történő felmentésre változtatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában