Ítélet

2023.05.16. 15:00

Sörösüveggel vett elégtételt

Ahelyett, hogy megbeszélték volna a vitájukat lökdösődni kezdtek, majd előkerült a sörösüveg.

BOON

Forrás: Shutterstock

Kedden tárgyalta a Debreceni Ítélőtábla másodfokon azt az ügyet, amelyben egy kocsmai vita rendezése helyett életveszélyt okozó testi sértés valósult meg egy miskolci kocsmában.

Részben megváltoztatták

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott bűnösségének megállapítását törvényesnek tartotta, azonban nem tartotta alaposnak a felmentésére irányuló jogorvoslatot. A vádlott felfüggesztett szabadságvesztés büntetése inkább enyhe, mint súlyos, azonban a súlyosításra nem kerülhetett sor. Ugyanakkor az ítélőtábla a pártfogó felügyelet elrendelését nem tartotta szükségesnek ezért azt mellőzte. Így az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatta.

Az elsőfokú ítélet

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2023 januárjában D. T. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte, amelynek idejére elrendelte pártfogó felügyeletét. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Vita a meccsnézésen

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2021 augusztusában egy sörözőben foci meccset nézett. Ennek során szóváltásba keveredett egy ismeretlen férfival, akitől ő és a barátja nem tudták nézni a tévét. A vitába beleszólt a későbbi sértett is, aki felszólította a vádlottat, hogy fejezze be az ordítást. A vádlott ekkor elhagyta a sörözőt.

Megbeszélés helyett bántalmazás

Néhány nappal később a sértett élettársával a söröző közelében lévő másik vendéglátóegységben volt, a vádlott pedig később egy barátjával érkezett a sörözőbe. Mindkét férfi ittas állapotban volt. A sértett tisztázni akarta a korábbi történéseket, ezért megindult a vádlott felé, aki szintén megindult a sértett irányába. A sértett tartva a vádlott bántalmazásától, őt egy alkalommal meglökte azért, hogy a vádlott távolabb kerüljön tőle. „Fejezzük be!”- mondta, majd megfordult és vissza akart menni a sörözőbe. Erre válaszul a vádlott egy sörösüveggel legalább háromszor a sértett fejére ütött. Csak a véletlennek köszönhető, hogy csupán 8 napon túl gyógyuló sérülések keletkeztek, mivel az eszköz és az elkövetés módja életveszélyes sérülés okozására is alkalmas volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában