Tárgyalás

2023.02.19. 12:18

Letarolta a motorost a csomagkézbesítő

Előkészítő ülést tart hétfőn az Encsi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akivel szemben maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás.

BOON

A fotó illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jacob_09

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2020. december 18-án a délutáni órákban Aszalón, a Honvéd úton haladt tehergépkocsival a 3. számú főút felé, mögötte közlekedett a sértett motorkerékpárjával. A terhelt csomagkézbesítés céljából az egyik lakóház kapubehajtójára akart rákanyarodni, amely manővert az autó méretei miatt úgy tudta végrehajtani, hogy a gépjármű bal oldali kerekeivel az úttest bal oldali útpadkájára lehaladt, itt egy pillanatra megállt, majd irányjelző használata nélkül jobbra, nagy ívben rákanyarodott a címzetti kapubeállóra. 

Bordatörés, léprepedés

Kanyarodás közben azonban a vádlott nem biztosított elsőbbséget az úttest jobb szélére húzódva haladó, általa is észlelt sértetti motorkerékpárnak, aki – intenzív fékezés és jobbra kormányzás ellenére – bal oldalával a tehergépkocsi visszapillantó tükrének és kerékívének ütközött.

A sértett a baleset következtében bordatörést, léprepedést és zúzódásos sérüléseket szenvedett, melyek összességükben nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülések; a lépsérülés pedig közvetlen életveszélyt jelentett. A kórházi kezelés során a sértett ezen szervét eltávolították, mely maradandó fogyatékosságot eredményezett. A vádlott – bár a helyszín közelében maradt a baleset után – nem győződött meg a sértett sérüléseiről, részére segítséget nem nyújtott, a rendőrséget nem értesítette a balesetről.

A büntetőeljárási törvény alapján – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – a bíróság előkészítő ülésen ítélettel dönthet a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában