Szerzői jogokat sértett

2023.01.19. 18:00

Pechére adóellenőröknek adta el a netről letöltött filmeket a zempléni férfi

A 4297 darab lemez összesen 212 kiadó, illetve forgalmazó jogtulajdonos filmalkotásait tartalmazta.

ÉM

A zempléni férfi balszerencséjére adóellenőrök kopogtattak az ajtaján.

Vádat emelt a Sátoraljaújhelyi Járási Ügyészség "jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntettének kísérlete" miatt egy férfival szemben. A vád szerint a férfi 2011-ben és 2012-ben pusztafalui lakásán nagyszámú, szerzői jogi védelem alatt álló filmalkotást töltött le az internetről, amelyeket azután DVD lemezekre másolt rá, és azokat otthonában tárolta.  

A férfi dvd-lemezeket 60 ezer forintért eladásra hirdette meg az egyik népszerű közösségi oldalon. Balszerecséjére a hidetésre jelentkeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei, aki azt színlelték, hogy valódi vásárlók.

 2021. augusztus 24-én meg is jelentek a férfi lakóhelyén. A gyanútlan házigazda a DVD lemezeket a meghirdetett áron értékesítette a két ál vevőnek.

Közmunka és elkobzás 

A vádlott az általa eladásra meghirdetett DVD lemezek tényleges értékesítése esetén (a 4297 darab lemez összesen 212 kiadó, illetve forgalmazó jogtulajdonos filmalkotásait tartalmazta) 21 millió forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott volna. Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben közérdekű munka büntetés kiszabását és a jogvédett alkotások elkobzását indítványozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában