balesetek

2021.08.27. 20:00

Kétszer annyian haltak meg az utakon

Megugrott a súlyos és halálos balesetek száma a nyáron, amelynek főként a figyelmetlenség az oka.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a közúti balesetek száma, azon belül a súlyos sérüléssel járó és a halálos eseteké is. A halálos kimenetelű balesetek száma kétszáz százalékkal nőtt augusztusban, míg tavaly tíz, addig idén húsz ilyen eset történt. Az okokról beszélgettünk Leskó Diánával, a Miskolci Mentőállomás vezetőjével, a mentőszolgálat regionális szóvivőjével és Domokos Tibor rendőr törzsőrmesterrel, a megyei rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztályának referensével.

Ugyanaz a helyzet

A halálos baleseteknél a tapasztalatok szerint rosszullét, illetve az időjárási hatások is közrejátszanak, kilencven százalékuk emberi okokra vezethető vissza. A tavalyihoz képest jelentősen megnövekedett számokhoz hozzátartozik, hogy 2020 tavaszán, nyarán a Covid-helyzet miatt kisebb volt a forgalom az utakon.

– Sajnos nagyon rövid idő alatt álltak vissza a baleseti adatok a járványhelyzet előtti állapotra, ami egyben azt is jelenti, hogy az emberek figyelmetlenné váltak. A korábbi bezártságból való kiszabadulás miatt az állampolgárok szerették volna bepótolni a lemaradást, mintha erre lehetőségük lenne. Az, hogy lelassult a pandémia kapcsán a világ, az emberi életeket és értékrendeket is teljesen átalakította. Ezt kellene megtartani, még akkor is, ha már nem szorítanak erre a körülmények. Ez jól látható a gyorshajtások esetén, amelyeknek megugrott a száma. Olyan, mintha a gázpedál visszaadná azt a fajta adrenalintöltetet, ami idáig hiányzott. A Covid kapcsán bevezetett intézkedések miatt a közlekedés is lelassult, ez is szerepet játszott a kevesebb esetszámban – mondja Domokos Tibor.

Mindehhez hozzáadódott a nyári kánikula, idén a legmelegebb júliust élhettük meg. A nyár három hónapjában akart mindenki mindent megcsinálni. A változás tetten érhető volt a mentőszolgálat munkájában is.

– A járványhelyzet alatt az emberek jobban odafigyeltek magukra, sokkal több vitamint szedtek, óvatosabbak voltak. De a korlátozások feloldása után több lett a baleset, több a súlyos sérült, és mi is azt látjuk a munkánk során, hogy a közlekedési baleseteknél nagyon jellemző a figyelmetlenség. Nagy volt a hőség, folyamatosan ment a klíma, ami hosszú távon nem jó, meg kell állni, szellőztetni, kicsit kikapcsolni, főleg, ha hosszabb utakra indulunk – magyarázza a tapasztalatokról Leskó Diána.

Isznak és vezetnek

Problémát jelent az alkoholfogyasztás is, amely jelentősen megnövekedett az utóbbi időben. Például a legfrissebb adatok szerint augusztus 16-a és augusztus 22-e között 100 közúti közlekedési baleset történt, ebből 9 balesetben az ittas sofőr volt az okozó. A járőrök az adott időszakban ugyanakkor 26 ittasan a volán mögé ült sofőrt szűrtek ki a forgalomból, mielőtt még közúti közlekedési balesetet okozhattak volna. Ugyanakkor a nyáron azzal is gond akadt, hogy sokan nem fogyasztottak elegendő folyadékot a nagy melegben, ami többször vezetett rosszulléthez, balesethez.

Nem csak nyáron kell odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, ugyanis a dehidratáltság koncentrációvesztéshez vezet, „kihagy az agy”, egy balesethez pedig elég egy másodperces figyelmetlenség is. Az alkohollal pedig nemcsak az a baj, hogy befolyásolja a koncentrációt, hanem az is, hogy vízhajtó hatása van, hívta fel a figyelmet a két szakember. Jellemző, hogy a melegben az emberek megisznak egy-két sört, és azt hiszik, így még vezethetnek, illetve hogy előző este komolyabb mennyiséget isznak, majd reggel kormányhoz ülnek. Emellett a különféle bódító hatású anyagok fogyasztása is megnőtt és jellemző a vezetésnél is, főként a fiatalabbak körében. Ennek óriási veszélye van.

A tapasztalatok alapján arra is felhívták a figyelmet, hogy nagyon veszélyes, ha gyerekkel utaznak az autósok, és ilyenkor a szülő hátrafordul, hátranyúl. Bajt okozhat az is, hogy esznek, fagyiznak a sofőrök vezetés közben.

Előfordult az is, hogy a sofőr stroke-ot, infarktust, kapott vezetés közben, illetve a cukorbetegek rosszulléte is gyakori. Ennek kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy figyeljünk jobban egymásra! Ha valaki bizonytalanul, kacsázva, cikázva vezet, akkor próbáljuk megállítani, értesítsük a hatóságot, kérjünk segítséget. Előfordul, hogy valaki rosszul lesz, de az autósok kikerülik, dudálnak rá, ahelyett, hogy megnéznék, segítségre szorul-e.

Közös fellépés

A megyei rendőr-főkapitányság és a Miskolci Mentőállomás közösen próbál a balesetek, illetve következményük elkerülése érdekében fellépni. Ennek keretében tapasztalatcserére is sor kerül. Leskó Diána egy napot tölt a rendőrségi helyszínelőkkel, részt vesz a helyszíneléseknél, ugyanis gyakran előfordul, hogy a balesetezők azt gondolják, nem történt semmi bajuk, nem hívnak mentőt, és csak később derül ki, hogy baj van. A mentőszolgálatnál pedig Domokos Tibor tölt el egy napot és vonul majd velük, hogy jobban belelásson a munkájukba. Ez jó tapasztalatszerzés lesz ahhoz, hogy a jövőben még jobban össze tudja hangolni a közös munkát a megyei rendőr-főkapitányság és a mentőszolgálat.

Szeptember 18-án pedig egy teljesen új kezdeményezést valósítanak meg, amelyre még nem volt példa. Hangolj a biztonságra címmel közlekedésbiztonsági fesztivált rendeznek, Miskolcon a Széchenyi utcát teljes hosszában lezárják, a villamos sem fog közlekedni. A nap folyamán közlekedésbiztonság és bűnmegelőzés témában is igyekeznek megfelelő információval ellátni a kilátogatókat. Kiállítanak egy baleseti helyszínt is, roncsokkal, statisztákkal, ahol mentési bemutatót tart majd a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában