Balesetveszélyesen végzett munka

2021.07.09. 11:48

Egy kar miatt felel a bíróságon

A vád szerint a vezető szemet hunyhatott a balesetveszélyesen végzett munka fölött.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Első tárgyalást tartott július másodikán a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki a vád szerint egy sajókazai telephely vezetőjeként több munkavédelmi előírást megszegett, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a bálázógép működés közben „berántsa” egy dolgozó karját. A sértett karját amputálni kellett, ezért az ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

A tárgyaláson a vádlott továbbra sem tett vallomást, ezért korábbi, nyomozati szakaszban tett vallomásait ismertette a bíró. Tanúként azt mondta, a hulladékkezelő cégnél ő régóta, a sértett pedig szállítási segédmunkásként dolgozott. 2018. év elején a válogatóhoz, majd a bálázógép mellé osztották be. Február 23-án már önállóan dolgozhatott, addigra 765 bálát készített a géppel.

Néha voltak problémák

A géppel néha voltak problémák, de tudta, hogyan kell elhárítani a hibát: leállítva, majd egy eszközzel kiszabadítva a bálakötözőt. Az eset napján is látta dolgozni a sértettet körútja során, amikor visszaért, 11 körül látta, hogy a sértett a gép padozatán fekszik, kabát­ujja pedig betekeredett a gépbe. A tűzoltók szabadították ki. Akkor azt mondta, nem tudta, miért nyúlt a gépbe, amelyre rá is volt rajzolva, hogy nem szabad. A dolgozó tűzvédelmi, balesetvédelmi oktatáson is részt vett.

A második vallomását már gyanúsítottként tette, vitatta a terhére rótt megállapításokat. Egy külsős cég végezte a dolgozók oktatását, s a sértett decemberben, januárban is részt vett képzésen. A vezető állítása szerint nem tudta, hogy a kötözősoron volt-e védőburkolat, a gépet nem alakították át. Nem tudták azt sem, kell rá reteszkapcsoló. A gép automatán és kézi üzemmódban is dolgozott, utóbbit néha alkalmazni kellett, ha elakadt valami, ekkor egy 30-40 centis fémrúddal nyúltak be a kötőujj mögé. A vallomásában nem tagadta a burkolat hiányát és azt sem, hogy eltűrte, nincs reteszkapcsoló.

A bíró a harmadik vallomásban fölelevenítette – azt helyszíni kihallgatáson vették föl –, akkor már volt rács a gépen, és reteszkapcsolót is szereltek a bálázóra. Akkor el is magyarázta a vádlott, hogyan működik a gép, hogyan veszik föl és vezetik a berendezés alkatrészei a drótot, és milyen hibák fordulnak elő. Az előkészítő ülésen is tett vallomást, ahol elismerte, nem volt burkolat a gépen, a többi részét a vádnak vitatta.

A tárgyalássorozat akkor folytatódik, ha meg tudják szervezni a Dunántúlon dolgozó sértett távmeghallgatását.

(A borítóképen: A tárgyaláson a vádlott vitatta a terhére rótt megállapításokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában