36 közlekedési baleset történt

2021.02.12. 13:28

Körültekintőbb közlekedésre hívja fel a figyelmet a rendőrség

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt huszonnégy órában hét személyi sérüléssel végződött közúti közlekedési baleset történt, míg anyagi kárral járó ütközés huszonkilenc esetben jutott a rendőrség tudomására.

Forrás: police.hu

A megye útjain közlekedők a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a baleset-megelőzési tanácsokat semmibe vették, így az elmúlt huszonnégy órában összesen harminchat közúti közlekedési baleset történt.

Fotó: police.hu

Ismételten körültekintőbb közlekedésre, és fokozott óvatosságra hívjuk fel a figyelmet!

A havas és jeges úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint útkanyarulatokban való be- és kihaladáskor. Amennyiben a kelleténél gyorsabban halad a járművezető, előfordulhat, hogy elveszíti az uralmát az autó irányítása felett, és lesodródik az út menti árokba, illetve fának, vagy villanyoszlopnak ütközik.

A sofőröknek körültekintően kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni.

A télies útviszonyok között a járművekkel indokolt nagyobb követési távolság tartása, illetve figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására. Kiemelt figyelemmel kell közlekedni, ha ónos eső esik, vagy az útfelület jeges, mert ilyenkor minden fizikai szabály felülíródik. A féktávolság 1,5 másodperc reakcióidőt figyelembe véve nedves, csúszós úton 50 km/h sebességgel való haladás esetén 54 méter, míg száraz úton ez 35 méterre csökken. Ugyanilyen reakcióidő esetén, 90 km/ h sebességgel nedves aszfalton közlekedve a féktávolság 144 méterre nő meg, míg száraz úton csak 83 méteren belül áll meg az autó.

A rossz látási viszonyok között kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására. Ugyanilyen fontos a szélvédő, valamint az egyéb kilátást szolgáló, és segítő üvegfelületek hó és jégmentesítése is.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, és a gumiabroncsok megfelelő állapota. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével, és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. A nyári gumi 7 C° fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Ne feledjék a biztonságos közlekedés érdekében legtöbbet mi magunk tehetjük, ezért a megváltozott út, látási és időjárási viszonyok között is felelősen, óvatosan és empatikusan vezessünk!

-Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában