bűnmegelőzés

2020.07.21. 13:30

Trükkös lopásokra figyelmeztet a rendőrség

Legtöbbször az idős embereket igyekeznek megkárosítani, többféle módon.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A „trükkös lopások” olyan különböző módszerekkel elkövetett bűncselekmények, melyeknél a tettesek jellemzően az időskorú sértetteket saját otthonaikban megtévesztéssel károsítják meg. Az ilyen emberek a végsőkig kihasználják a szépkorú sértettek életkorát, az ebből fakadó testi és szellemi állapotukat, hiszékenységüket és jóindulatukat.

Gyatra munka, termék

Gyakran járják a vidéket házaló árusok és iparosok, akik olcsó, de általában nem megfelelő minőségű termékkel – ágynemű, edények, egészségügyi termékek – dunyha-, hagyatékfelvásárlási ürüggyel, javítási, szerelési ajánlattal próbálják megkárosítani az embereket. A vásárlók, megrendelők az esetek nagy részében garancia nélküli, használhatatlan, silány minőségű termékeket, szolgáltatásokat kapnak.

Az elkövetők rugalmasak és rendkívül gyorsan alkalmazkodnak egy adott szituációhoz. Minden esetben egy cél vezérli őket, a sértett értékeinek, pénzének megszerzése. Hirtelen és hihetetlenül sok információt zúdítanak az idős emberre, elterelve annak figyelmét, vagy – egy kilátásba helyezett haszon reményében – elaltatva gyanakvását, bizalmatlanságát.

Lopnak, feltérképeznek

A tettesek által alkalmazott módszer lényege, hogy amíg valami hihető ürügy címén beszélgetés kezdődik, kifigyelik, hogy mennyi pénz van a sértettnél, honnan veszi azt elő, feltérképezik a lakást, mozdítható értékeket keresve. Közben persze észrevétlenül ki is kérdezik a sértettet anyagi helyzetéről, családi állapotáról, és minden olyan körülményről, melyek ismeretében egy bűncselekmény a későbbiek során könnyebben kivitelezhető.

A módszerek tehát roppant változatosak, ám kellő körültekintéssel az áldozattá válás elkerülhető. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy ne higgyen a megtévesztő ígéreteknek, ne engedjen illetéktelent az ingatlanába!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában