speciális járművek

2020.07.18. 18:30

Megyénkbe is érkezett a speciális katasztrófavédelmi járművekből

Hatvanhárom speciális járművet adtak át július tizenötödikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

Horváth Imre

Forrás: Szőke Péter BM OKF

Fotó: SZOKE PETER BM-OKF

Két európai uniós projekt keretében, valamint saját és a Generali Biztosító Zrt. által biztosított forrásból huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, három többcélú és két üzemanyagtöltő jármű, továbbá huszonkilenc logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetési irányítási gépjármű, illetve nyolc duplakabinos terepjáró került új gazdájához.

Százötvenedik évforduló

A BM OKF épületében megtartott átadási ünnepségen részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a rendezvényen képviseltették magukat a társ- és rendvédelmi szervek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az önkéntes szervezetek és a szakmai szövetségek.

Az ünnepi beszédet Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, a BM OKF gazdasági főigazgató-helyettese mondta. Emlékeztetett arra, hogy a szervezet az idén ünnepli a tűzoltóság megalakulásának százötvenedik évfordulóját, és mint mondta, külön öröm, hogy ebben az évben is új járművekkel lehet megkönnyíteni az önkéntes és hivatásos tűzoltók munkáját. Bartók Péter beszélt az átadott járművekről is, a huszonkilenc Volkswagen Amarok típusú járművel kapcsolatban elmondta, a 12 vízi kutatási és mentési, a 3 vezetés-irányítási, valamint a 14, logisztikai feladatok biztosítására szolgáló jármű felépítményeit a speciális feladatokhoz alakították ki.

A nagyobb biztonságért

A főigazgató-helyettes után Kontrát Károly parlamenti államtitkár szól, aki kijelentette, a most átadott hatvanhárom speciális jármű megkönnyíti az önkéntes és hivatásos egységek munkáját, ezáltal hozzájárul a magyar emberek élet- és vagyonbiztonságához. A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, a kormány 2010-ben azt ígérte, hogy erősíti a biztonságot, márpedig ennek a törekvésnek fontos része a hivatásos és önkéntes erők megfelelő felszerelésekkel való ellátása. Kontrát Károly is szólt arról, hogy a források a jövőben is rendelkezésre állnak, a 2021-es költségvetés is gondoskodik arról, hogy Magyarország ezután is Európa egyik legbiztonságosabb országa legyen. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy a most átadott speciális járművek jól szolgálják a rajtuk szolgálatot teljesítő állomány és a beavatkozások biztonságát, bár reméli, hogy minél ritkábban kell majd alkalmazni a járműveket.

Egy logisztikai, két erdőtüzes

A köszöntőket követően Kontrát Károly parlamenti államtitkár és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója átadta az érintett tizenkilenc katasztrófavédelmi igazgatóság és huszonhárom önkéntes szervezet képviselőjének a járművek jelképes indítókulcsát.

Megyénkbe három jármű érkezett, egy Amarok logisztikai gépjárműhöz jutott a „Neptun” Búvárklub, és két Amarok erdőtüzes gyorsbeavatkozó gépjárművel gazdagodott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában