Bíróság

2020.06.02. 17:00

Újraindulnak az ügyek a büntetés-végrehajtásban is

Átmeneti időszakra változott a bíróságok eljárási rendje hétfőn.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/ÉM

Kormányrendelet szerint a büntetőügyeknél az eljárási cselekményen való jelenlétet elsősorban telekommunikációs eszközök útján kell biztosítani, már nem engedélyezett az írásbeli tanúvallomás és a hang-, képfelvételek felhasználása. A tanúknak továbbra sem szükséges megjelenni, elég a korábbi vallomásuk ismertetése, felolvasása: így változnak június 1-től a veszélyhelyzet idejére kialakított szabályok a büntetőügyben.

Lényeges változás, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel felfüggesztett büntetés-végrehajtási bírói eljárásokat a bírónak és a másodfokú bíróságnak folytatnia kell azzal, hogy a megállapított határidő harminc nappal, a kérelemre induló ügyekben előírt elintézési határidő kilencven nappal, a másodfokú bíróság tekintetében a megállapított határidő harminc nappal meghosszabbodik.

Az átmeneti kormányrendelet a büntetőügyszakban ezeken kívül is több változást tartalmaz, ezekről részletesen a birosag.hu oldalon lehet információkat találni.

A hatályba lépett módosítás átmeneti időszakra szabályozza a bíróságok eljárását, mivel az Országgyűlés előtt van két törvényjavaslat, amelyek hosszabb távra határozzák meg a szabályokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában