borsodnádasdi emberölés

2020.05.14. 19:00

A főügyészség helyszíni tárgyalást kér a borsodnádasdi ügyben

A másodfokú eljárásban bizonyítanák: nem állja meg a helyét Roland védekezése.

Horváth Imre

Az ítélet jogerős

Forrás: ÉM

Fotó: Chris Ryan / Alamy

Bár még nincs kitűzve a borsodnádasdi emberölésként elhíresült büntetőügy másodfokú tárgyalása a Debreceni Ítélőtáblán, azt nem mondhatjuk, hogy eseménytelenül telnek a hetek az üggyel kapcsolatban. A közelmúltban számoltunk be róla, hogy egy magánszemély feljelentette az elsőfokon eljáró bírónőt, most pedig a másodfokú eljárásban a vádat képviselő Debreceni Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatta arról az Észak-Magyarországot: helyszíni tárgyalást kérvényeztek, hogy bebizonyosodjon, történhettek-e úgy az események, ahogy azt B. Roland az elfogadott védekezésében állította.

Csak gondatlanság

Az Észak-Magyarország végigkövette a nagy visszhangot kiváltott büntetőügy tárgyalását. Az első fokú eljárás vádirata szerint B. Roland 2017. szeptember 2-án este találkozott K. Csengével, ittak, beszélgettek, herbálos cigarettát szívtak, majd a fiú az eszméletlen lány testét fejjel lefelé egy vízgyűjtő aknába tette, ahol az megfulladt. Az ügyészség szerint Roland verhette eszméletlenre a lányt, és ölési szándékkal tette a testét az aknába, azonban a bíró erre utaló bizonyítékot nem talált. Így végül a Roland verzióját elfogadva azt a tényállást emelte be az ítéletbe, mely szerint eszméletlenül talált rá a lányra, megijedt, hogy meghalt a herbálos cigaretta miatt, és el akarta tüntetni a „holttestet”, hogy ne kerüljön emiatt bajba. Így végül B. Rolandot gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek, és négy év szabadságvesztést szabott ki rá, majd a szabadlábra helyezéséről is döntött. Az ítélet hatalmas felháborodást váltott ki, közéleti emberek, politikusok és civil szervezetek is megszólaltak az ügyben és még demonstrációt is szerveztek miatta.

Az ügyészség az ítéleti tényállás részbeni megalapozatlansága, a bűncselekmény téves jogi minősítése miatt, illetve a kiszabott büntetés súlyosítása végett jelentett be fellebbezést. A vádlott és a védője a döntést tudomásul vette.

Az ítélőtábla dönt

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség különböző bizonyítási cselekmények mellett helyszíni tárgyalás tartását is indítványozta. Szemle és bizonyítási kísérlet során célszerű ellenőrizni, lehetséges-e a sértett más általi bántalmazása anélkül, hogy azt a közelben tartózkodó vádlott ne észlelte volna. A bizonyítási indítvány tárgyában a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában