közúti ellenőrzés

2019.06.04. 08:30

Az ittas és bódult vezetőkre vadásznak egész héten át

Kiemelt ellenőrzés indult hétfőtől az országban, így megyénk útjain is.

Horváth Imre

Jó lenne, ha senkinél sem jelezne a szonda (illusztráció)

Fotó: Ádám János

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának éves akcióterve alapján a rend­őrség június 3. és június 9. között Magyarország egész területén fokozott közúti ellenőrzést végez az ittas és bódult állapotú járművezetők kiszűrésére. Az ellenőrzések célja a közlekedésbiztonsági helyzet javítása. Mindannyiunk közös érdeke, hogy kevesebben sérüljenek meg, vagy veszítsék életüket az utakon.

Több a halálos

Az úgynevezett TISPOL ellenőrzés ezúttal az „Alcohol & Drugs” címet viseli, ami nem véletlen, ugyanis a rend­őrök ezen a héten azokra a sofőrökre „vadásznak”, akik alkohol vagy egyéb bódító szerektől befolyásolt állapotban ülnek a volán mögé. Az alkoholt fogyasztó sofőrökkel régi a „harc” az utakon, azonban egyre gyakoribb, hogy valamilyen bódító szerrel a szervezetükben ülnek az emberek volán mögé.

A baleseti helyzet kapcsán a megyei rendőr-főkapitányságon megtudtuk: Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain az első négy hónapban csökkent a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma az előző év azonos időszakához képest, a halálos balesetek azonban valamelyest emelkedtek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 2018-ban egy átfogó programot indított a bódult sofőrök kiszűrésére. A rend­őrök képzésen vettek részt és újabb gyorsteszteteket használnak. Mindezek eredményeként az év első négy hónapjában a járőrök a megye útjairól 23 bódult sofőrt szűrtek ki, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

A regisztrált baleseti okok között ugyanis ott van az elsők között az alkoholos befolyásoltság és a bódultság. Az élen helyezkedik el a gyorshajtás, az elsőbbségi jog meg nem adása és a kanyarodás szabályainak megsértése, negyedikként pedig az ittas járművezetés áll a sorban. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet, hogy aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti. A kiemelt ellenőrzések során természetesen az egyéb szabálysértésekre is odafigyelnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában