Vészjelzés

2023.06.08. 13:19

Riasztás Borsodban: pillanatok alatt bőrig ázhatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére péntek éjfélig.

Fotó: BNR

Változatlanul országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és ezúttal az előttünk álló éjszaka sem csökken határozottan a számosságuk. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz. Ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 mm-t meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira (illetve villámárvízre) elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében (másodsorban az Alföld középső és nyugati részén) a legkedvezőbbek a feltételek. Átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az érintett területen intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat - adta hírül a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!