boon.hu video

2024.03.20. 18:00

A vállalkozások jövője a tét - Fotókkal, videóval

Vármegyénk két fajsúlyos ágazata, a gépipar és a nehézvegyipar is stabil maradt.

Pap Gyula

A küldöttgyűlésen együttműködési megállapodást írtak alá a vármegyei szakképzési centrumokkal

Fotó: Bujdos Tibor

A BOKIK szerdán tartotta LXVII. Küldöttgyűlését a Népkerti Vigadóban. A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Alakszai Zoltán főispán és Kamarai megújulás a Vállalkozásfejlesztési Projekten keresztül címmel előadást tartott Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Eredményes évet zártak

Bihall Tamás elnök a BOKIK 2023. évi munkájáról szóló beszámolójában elmondta: „Vármegyénk két fajsúlyos ágazata, a gépipar – benne az autógyártáshoz kapcsolódó tevékenységek – és a nehézvegyipar is stabil maradt. A társaságok folytatták beruházásaikat, sőt új fejlesztésekbe fogtak, és az export teljesítményük is kiemelkedő volt. A lassanként húzóágazattá váló idegenforgalom és turizmus is jól teljesített, különösen sikeres volt a 2023-as nyári szezon.

– Örömteli az is, hogy Miskolcra és környékére komoly beruházásokat jelentett be a kormány, és a térség gazdasága számolhat ezeknek a fejlesztő hatásaival. Jó, hogy gyárat épít nálunk például a Meleghy Automotive Hungary Kft., hogy befejeződtek a kínai Chervon Auto miskolci gyárának építési munkálatai, hogy felavatták a GKN Automotive Hungary gyárát Felsőzsolcán, szintén pozitív hír, hogy 18 milliárdos fejlesztésbe kezdett a Robert Bosch Energy and Body Systems, és szerencsére még folytathatnánk a sort. De sajnos nálunk is vannak – az országos tendenciákhoz hasonlóan – kedvezőtlen adottságú ágazatok, mint például a kiskereskedelem, vagy az építőipar, amelyek esetében a kereslet csökkenése miatt beszűkültek a vállalkozások lehetőségei – mondta az elnök.

Számtalan esetben konzultálnak

– Kamarai munkánk fókuszában tavaly is az információ nyújtás és az információ kérés állt – hangsúlyozta Bihall Tamás. – Fontos volt számunkra, hogy tájékoztassuk a vállalkozásokat az aktuális gazdasági trendről azért, hogy döntéseiket széles ismeretanyagra alapozhassák. A másik oldalon pedig azt tartottuk szem előtt, hogy kamaraként ténylegesen lássuk, milyen helyzetben vannak ágazatonként, földrajzi elhelyezkedés, méretnagyság szerint a vármegye vállalkozásai. Ennek ismeretében tudtunk lobbizni, hiszen számtalan esetben kellett elsősorban a kormánnyal – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül –, vagy a kormányhivatallal, az önkormányzatokkal konzultálnunk arról, hogy a vállalkozások működőképességét hogyan lehet támogatni – fejtette ki a BOKIK elnöke. 

A küldöttgyűlésen együttműködési megállapodást írtak alá a vármegyei szakképzési centrumokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!