Hirdetés

2023.07.20. 13:35

Lakásbérlet: Mikor éri meg?

PR cikk

A lakáspiac a fogyasztók számára kedvezőtlenül alakult az elmúlt években, hitel nélkül lehetetlen, de még azzal együtt is nehéz saját lakáshoz jutni. Emiatt egyre többen választják akár hosszútávra is a lakásbérlést, mint megoldást a problémára.

Az ingatlan árak folyamatos növekedése a lakásbérletek bérleti díjának növekedését is eredményezi, így a lakhatási kérdésre bármely megoldást választjuk, az jelenleg az átlag jövedelemhez viszonyítva sokkal megterhelőbb anyagilag, mint a korábbi évtizedekben volt. A lakbér növekedése 2023 első felében elérte országosan az éves 20 százalékos, budapesti régióban pedig az éves 21 százalékot is. Ennek a hullámnak a nyertesei a tulajdonosok és a főbérlők, akik a piac alakulásához igazítják az áraikat. A vesztesei pedig azok a 20-30 év közti fiatal felnőttek, akik pályakezdő fizetésből próbálnak megélni, valamint azok a családok, akik nem rendelkeznek saját ingatlannal.

Ha lakást vennénk, még nehezebb a helyzet. 2022 első felében még nagy lendület jellemezte a hazai ingatlanpiacot: az első negyedévben éves összevetésben 26,8 százalékkal, reálértéken – a magas infláció miatt – 14,6 százalékkal emelkedtek az árak. A lakáspiacon évek óta tartó felívelés kezdete, 2014 óta – a forint értékváltozását figyelmen kívül hagyva – számtanilag, több mint három és félszeresükre emelkedtek az árak. Bár sokan várják, és jósolják a drágulási hullám végét, 2023-ban csak kismértékű változás várható: Az új lakások esetében a kivitelezési költségek magas szintje miatt nem várható árcsökkenés. A használt ingatlanok árának alakulásában típus szerint és területileg is elképzelhetők nagyobb különbségek. Ezt tovább árnyalják a különböző államilag támogatott hitelek, melyek nagyobbrészt gyerekvállaláshoz kötött megoldások, amelyek pontosan evégett a fentebb említett társadalmi réteg csak egy része, a 30 éves korhatár bevezetését követően az érdeklődők kisebb része számára elérhető. Másrészt viszont ezek a hitelek magasan tartják az árakat. A drágulási hullámról a Duna House szakértője a Pénzcentrumnak tett nyilatkozatában azt mondta: Az árak komolyabb, 10%-ot meghaladó csökkenésére alig használt vagy újépítésű típustól függően az értékesítők mindössze 3-13%-a számít, ezért kivárásra nem buzdítják az érdeklődőket. Ebből is látszik, hogy az elérhető ingatlanárak még messze vannak.

Mindemellett számolnunk kell azzal is, mit hozhat a jövő. Vásárolni főként három okból érheti meg:

1: Ha le akarunk telepedni.

2: Befektetési, bérbe adási céllal.

3: Ha a bérleti díj és a hitel törlesztőrészlete közelítő összeg, mert az utóbbi végén a tulajdonunkba kerül az ingatlan.

Bérelni pedig abban az esetben érdemes, ha:

1: Nem akarunk lakáshitelt, vagy államilag támogatott hiteleket, mint a babaváró hitel vagy a csok igénybe venni.

2: Nem célunk hosszú távon az adott ingatlanban élni, átmeneti lakhatásra van szükségünk.

Ebből is világosan látszik, hogy felnőtt életük elején, útjukat kereső fiatalok nagy többsége számára a lakásbérlet volna a kedvezőbb megoldás.

Lakásbérleti szerződés minta

lakásbérleti szerződés csak és kizárólag írásban érvényes, szóbeli megkötése lehetetlen. Ezért gyakran egy lakásbérleti szerződés minta megkeresésével kezdjük, ami bár adhat egy kiindulási támpontot, hosszú távon könnyen félrevezethet. Ennek fő oka, hogy nem garantált, hogy a talált mintát szakember készítette, vagy egyáltalán befejezett, kész dokumentumot választottunk, és nem csak egy munkapéldányt. Még nagyobb rizikó, hogy a minta esetleg elavult lehet, vagy nem felel meg a legfrissebb jogszabályi követelményeknek. Esetleg számunkra felesleges záradékokat tartalmaz, vagy épp hiányoznak belőle fontos elemek. Még az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem tér ki a leltárra, ezért elmarad a szükséges kiegészítő dokumentum. Ebből logikusan következik, hogy bármennyire is szeretnénk egyszerűsíteni, egy lakásbérleti szerződés minta használata nem lehet a végső megoldás, saját szerződés írására van szükség. Ha további kérdése merül fel, lehetősége van online jogi tanácsadás igénylésére, ahol a Szerzi platformra regisztrált ügyvédek készséggel állnak rendelkezésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!