Sötéten látják a jövőt

2022.08.06. 07:00

Megkongatták a vészharangot a vendéglátók

Jelzést küldött a szakma: ha változna a lekötött energiaár mértéke, tömegével zárhatnak be a hazai szállodák és éttermek.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az energiaárak növekedése izgalomban tartja a hazai idegenforgalmi és vendéglátó szakmát is. A szolgáltatókkal kötött éves szerződések adnak még némi haladékot, hogy újragondolják működési költségeiket, viszont egy lakossági árral azonos mértékű emelés a szállodák és éttermek bezárásához vezetne – jelezték. A téli szezon szobafoglalási árai viszont egyelőre a tavalyi szintet tükrözik.

A vendéglátóhelyek száma – a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásaként - 48 ezer alá csökkent 2021 végére Magyarországon, ami több mint 3 400 üzlettel jelent kevesebbet 2019-hez képest. A helyzet 2022-re tovább romlott – nyilatkozta a napokban a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, Kovács László, aki úgy vélte: az emelkedő rezsiköltségek, az egyre magasabb alapanyagárak és a munkaerőhiány miatt újabb bezárásokra lehet számítani.

Az energiaárak jelentős emelkedésére utalva hasonló félelmeket fogalmazott meg Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke is, aki úgy fogalmazott, „egyelőre a rettegés uralja a szakmát”.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a magyarországi hotelek legnagyobb része az 1980-as, 90-es, 2000-res években épült, amikor még alig voltak modern, energiahatékony épülettechnológiai megoldások. A szálláshelyek döntő többségének leghatékonyabb fűtésmódját így a gáz jelenti, aminek kiváltására az épületek méretéből adódóan nem igazán van más lehetőség. Ennek költségét a kvótán felüli lakossági gázár emelkedésével számolva úgy lehet elképzelni, hogy egy közepes méretű hotel jelenlegi, 20 millió forintos éves gázszámlája 140 millió forint fölé emelkedik. Ha így történne, az konkrétan a bezárásával jár, mert egyetlen vállalkozás sincs, amelyik az árkülönbséget ki tudná termelni. A lehetséges árváltozásról azonban egyelőre semmit nem tudnak.

A korábbi évek szálláshelyfejlesztési pályázataiban, így a Kisfaludy Programban is lehetett energetikai korszerűsítésre pályázni, amivel sokan éltek is – emlékeztetett Bágyi Péter. Csakhogy ez értelemszerűen azt jelentette, hogy az elavult gázkazánokat cserélték modern kondenzációsra, amivel mintegy 25 százalékkal tudták csökkenteni a gázfelhasználást. Ezeknek a beruházásoknak a megtérülése abban a pillanatban kérdésessé válik, ha többszörösére emelkedik az energia ára.

A szállodaépületeket nem lehet hőszivattyúval fűteni – tette egyértelművé a szakember. Egyrészt hatalmas méretű berendezések kellenek hozzá, másrészt a belvárosi épületeknél ez településképi szempontból sem lehetséges. A szállodák legfelső szintjét pedig elfoglalják a gépészeti és légtechnikai eszközök, illetve az áramtermelő napelemek. Az elektromos fűtésre átállás viszont azért körülményes, mivel a jelenlegi jogszabályok szerint a telephelyeken korlátozott teljesítménnyel lehet naperőműveket telepíteni. Saját példájukat említve a szakember rávilágított: a Hotel Bodrog napelemparkjának áramtermelése a szálloda jelenlegi áramfelhasználásnak még a negyedét sem tudja fedezni.
Az elektromos fűtésre átállás így csak „filozófiai síkon” jelent alternatívát, jelezte, mivel az épületek fűtési és elektromos rendszerének az átalakítása – a szálloda időszakos bezárása mellett - többször tízmillió forintos költséggel jár, amit a vállalkozások vélhetően nem tudnak önállóan finanszírozni.

A szállodaépületeket nem lehet hőszivattyúval fűteni. Egyrészt hatalmas méretű berendezések kellenek hozzá, másrészt a belvárosi épületeknél ez településképi szempontból sem lehetséges – Bágyi Péter

A nagyobb idegenforgalmi cégek egy évre lekötött gáz- és villamos energiabeszerzéssel számolnak az üzleti tervekben. Amikor ezek a szerződések lejárnak – attól függően, mikor kötötték az energiaszolgáltatóval –, következik az új ár, amiről egyelőre elképzelésük sincs. Ha a lekötött árakon nem változtatnak, egy átmeneti időre fellélegezhetnek. De ha nem, annak beláthatatlan következményei lesznek – jósolta Bágyi Péter. Utalt ugyanakkor arra, hogy van vállalkozás, amelynek ezzel egy hónap, van, akinek egy év múlva kell szembesülnie.

Jelenleg az előfoglalás keretében a tavalyi árakon lehet foglalni szobát az idei téli szezonra. Az újraárazással egyelőre nem foglalkozik senki, mert tisztában van azzal, hogy egy többszörös szobaár emelést nem bír el a piac, eladhatatlanná tenné a szolgáltatást. Bágyi Péter viszont egyértelművé tette: ha nem kap egyedi kedvezményes árat gáz- és villamos energia tekintetében a hazai vendéglátóipar, vagy nem kap egyedi támogatást ahhoz, hogy a jövő évben az előző évi árakon dolgozhasson, akkor tömegesen zárnak be a szállodák a téli időszakban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!