Agrometeorológia

2021.12.28. 18:00

Most még fagy, de nem várható tartós hideg

Az állattenyésztésben most van az ellés időszaka.

ÉM

Fotó: Shutterstock

A kártevők és kórokozók számottevő ritkulásához tartósabb hidegre lenne szükség, ugyanis a korábban érkezett sarkvidéki eredetű, hideg levegő utánpótlása megszűnik. A nyugati áramlással csapadék is érkezik, melyre sokfelé szükség is van, hiszen az elmúlt 90 nap csapadékösszege az ország több mint felén jelentős hiányt mutat, a talaj mélyebb rétegei nagy területen még nem töltődtek föl nedvességgel. Általában borult idő valószínű, a nap első felében főként a középső országrészben lehetnek átmeneti szakadozások. Eleinte keleten, északkeleten még előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék (hó, ónos eső, fagyott eső, esetleg eső egyaránt), majd napközben átmeneti csapadékszünet valószínű, csupán a ködös, tájakon lehet helyenként szitálás, ónos szitálás, hószállingózás. Este északnyugat felől újabb vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik. Mérsékelt marad a délies irányú légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható – jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése.
 

Kell még csapadék 
 

Megyei szinten a szántás legvégénél tartanak a mezőgazdasági munkákat illetően – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az érést illetően a búza vegyes képet mutat, de a később vetett területeken is kikelt. Egy kis hótakaró nem lenne hátrány, bár a jelenlegi 6-7 fokos mínuszokat még bírják a növények – jegyezte meg az elnök. A földeken majd a márciusi fejtrágyázással folytatódik a munka. Az állattenyésztésben most van az ellés időszaka, illetve a húsmarhák szempontjából is fontos a megfelelő téli ellátás. 

 

Az elmúlt egy hét során tartós északi áramlás alakult ki térségünkben. Számottevő csapadék emiatt nem fordult elő, csak kisebb eső, hó, ónos eső alakult ki helyenként. A csapadékra sokfelé lenne szükség, hiszen a 90 napos összeg szeszélyes területi eloszlásban, de még mindig az országnak több mint a felén jelentős hiányt mutat. A talaj nedvességtartalma a múlt héthez képest nem sokat változott, az őszi-téli feltöltődés bár későn kezdődött, de elég jól áll. A fölső 20 centiméter országszerte telített. A fél méter alatti talajrétegbe délnyugaton és északon jutott az eddig lehullott csapadékból, főleg az Alföldön még száraz ez a réteg. Számottevő talajfagy ma reggelre kezdett kialakulni az ország nagyobb részén, először a télen: többfelé 3-5, helyenként 5-10 centiméter is fagyott jelenleg. 

 

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. A repcére a legtöbb helyen jól fejlett táblák a jellemzőek, az őszi árpa és búza is szépen zöldell. A folytatásban nyugatira fordul fölöttünk az áramlás, amivel időjárási frontok, enyhébb és nedvesebb léghullámok és sok felhő érkezik fölénk. Péntektől várható sokfelé csapadék, többnyire eső, de északkeleten időnként vegyes halmazállapot is valószínű. A csapadékos időjárás a jövő hét közepéig kitart, majd az év hátralévő részében csökken a csapadékhajlam. Összességében 29-ig országszerte 10 mm-t meghaladó csapadék valószínű a legfrissebb számítások szerint, de a déli részeken ennél több is hullhat. A hőmérséklet emelkedik, szombattól nagy területen fagymentesek lesznek az éjszakák, nappal pedig a déli területeken 10 fokig is melegedhet a levegő, míg északkeleten 5 fok alatt valószínű a csúcsérték. A délutánok már lassan hosszabbodnak, de a reggeli fordulat majd csak január elején következik be.

A húsmarhák szempontjából fontos a megfelelő téli ellátás 
Fotó: Stock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!