Gazdaság

2021.05.05. 13:00

A cél a versenyképesség

A megye gazdasági szerkezetének újragondolását javasolja az iparkamara.

Fotó: Kozma István

Borsod-Abaúj-Zemplén ipari vállalkozásai sikeresen vészelték át a koronavírus-járvány időszakát. De ahhoz, hogy a megye gazdasága 2022-re el tudja érni a járvány előtti teljesítményét, az ágazatok igényeihez igazodva kell előkészíteni az újraindulást. Az iparkamara erről szóló javaslatairól és feladatairól tegnap tájékoztatott Bihall Tamás, a Bokik elnöke a testület székházában. Az Újraindulunk! című rendezvény legfontosabb üzenete: a versenyképesség visszaszerzését a megváltozott világgazdasági elvárásokhoz kell igazítani. A gazdaság exportképességének javítása mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a digitalizációra, a tudásalapú társadalmat segítő, magas minőségű oktatási rendszer kialakítására, ezzel párhuzamosan a megye innovációs képességének a fokozására.

Bihall Tamás emlékeztetett arra, hogy a Covid–19-járvány komoly megpróbáltatások elé állította a vállalkozói társadalom jelentős részét, különösen az idegenforgalom, az utazásszervezés, az élelmiszer-kereskedelmen kívüli, illetve a szolgáltatói szektor területén. Életben tartásuk érdekében a mihamarabbi nyitást ezért kezdeményezte a kormányzatnál az országos kamara, amely ezen felül sok száz javaslatot fogalmazott meg a gazdaság hatékony újraindítása érdekében.

Termelékenység

A megyei kamara javaslatcsomagjáról szólva az elnök kifejtette: a járványidőszak ráirányította a figyelmet a gazdasági szerkezet tudatos átalakítására, aminek középpontjában a versenyképesség, a termelékenység, a hatékonyság növelése és a fenntartható fejlődés feltételrendszerének a javítása áll. Az elmúlt évre utalva elmondta: a megye ipari vállalkozásai sikeresen vészelték át a koronavírus-járvány időszakát. A termelési érték 2021 első negyedévében 1 százalékkal marad el a 2020-as év hasonló időszakától, miközben országosan 5,8 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A fejlődési dinamikát, amit a járvány tavaly megakasztott, a legjobb esetben is csak egy év múlva lehet elérni.

A megye vállalkozásainak legfőbb stratégiai célja a pandémia alatt az üzletmenet folytonosságának a fenntartása, a hatékony működés megteremtése, valamint a digitalizáció volt – mondta Bihall Tamás. Nem véletlen, hogy a válság egyik nyertesei a online kereskedelemmel foglalkozók és az informatikai vállalkozások voltak. A korlátozások a vegyipart, az autóipart és a gépipar területén működő cégeket, valamint az élelmiszer-kereskedelmet érintették a legkevésbé, és a várakozások szerint az ezen a területen működő vállalkozások adják a térség gazdaságának stabilan fejlődő alapját 2021 második félévében is.

A vesztesek közé sorolt turisztikai vállalkozások 10-15 százalékát azonban várhatóan elveszíti a megye. Az idegenforgalom fellendülését csak 2022 nyarára várják. A kormányzat vállalkozásokat segítő intézkedéseit így átmenetileg továbbra is célszerű lenne fenntartani célzottan azokban az ágazatokban, amelyeknek jelentős piacvesztést kellett elszenvedniük az elmúlt időszakban.

(A borítóképen: Bihall Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!