kérdéses a termés

2021.04.14. 09:00

Komoly fagykárok a gyümölcsösökben

A változó hőmérséklet, az áprilisi hóesés, a hajnali fagyok károsultjai lehetnek a szántóföldi vetések, valamint a gyümölcsösök.

Apagyi Beáta

20210412 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Az utóbbi napok hideg és száraz időjárása nem tett jót a virágzó gyümölcsfáknak.

Fotó: Kozma István

A gyümölcsfák rendkívül érzékenyek a mínuszokra, amelyek akár az idei termés egészét is tönkretehetik. Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke megerősítette, hogy az elmúlt hetekben a korábban említett fagyok okozhatták a legnagyobb károkat.

Kár van, pontos adat nincs

– A felmelegedés rövid időszakában beindult a vegetáció, különösen a gyümölcsösöknél. Leginkább a megye északi részén lévő kajszisoknál. Aztán megérkezett a hidegfront. Egyelőre abban sem vagyunk biztosak, hogy az idei évben lesz termés. Tavaly ehhez hasonló helyzet állt fenn. Akkor a Gönc környéki kajszibarackoknak közel kilencven százaléka elpusztult a virágzáskori fagy miatt. A jelenlegi helyzetet illetően pontos adataink ugyan még nincsenek, de jelzések már érkeztek a megye északi és déli részéről is. Az, hogy körülbelül hány százaléka fagyott el a kajszinak, meggynek, cseresznyének, a későbbiekben fog kiderülni – magyarázta a kamara megyei elnöke.

15–20 milliméter csapadék

– Ami a szárazságot illeti, a téli csapadékból, az elmúlt időszak esőzéseiből megmaradt nedvesség egyelőre még elég lehet a növényzetnek, ennek ellenére a legjobb az lenne, ha az elkövetkezendőkben hetente egyszer legalább 15–20 milliméter csapadék hullana a földekre – tette hozzá.

A tavaszi vetésű növények esetében most történik a talaj-előkészítés. Bár a tavaszi árpa, borsó vetésén már túl vannak a gazdálkodók, a kapásnövények – a kukorica, a napraforgó – még csak ez után következnek.

– Úgy gondolom, ahhoz, hogy jó talajmunkát tudjunk végezni, ez az időszak elfogadható, természetesen a megfelelő csapadékmennyiségre a későbbiekben is nagy szükségünk lesz. A hét második felétől beígért őszies időjárás, esetleges hózápor biztos, hogy gátolja a korábban elkezdett munkálatokat. A lehűlés különösen azoknak a növényeknek nem kedvez, amelyek esetében már beindult a növekedés. Fontos lenne a talajhőmérséklet 10–12 fokra emelkedése, ez segítene abban, hogy a most elvetett kukorica, napraforgó robbanásszerűen ki tudjon kelni a későbbiekben. A tavaszi munkálatok egyébként május közepéig, végéig is eltarthatnak. Emellett a vetés, a növények védelme, a gyom­irtás állandó odafigyelést és kemény munkát igényel a gazdálkodóktól egész évben – fogalmazott Taskó József.

Folyamatos növényvédelem

– A kártevők, kórokozók is folyamatosan jelen vannak a mezőgazdaságban. A repce szárát támadó ormányos bogarak ellen már felvették a harcot a gazdák, de a gyors kitavaszodás és a meleg időjárás kedvez a repce fénybogarak kirajzásának, így most az az ellen történő védekezésre kell koncentrálni. A szántóföldi növények esetében megkezdődik a gyomirtás, a gombaölő szeres védekezés. A gombafertőzések a csapadékosabb időben jelennek meg, amelyek a terméshozamot jelentősen csökkenthetik vagy teljesen meg is semmisíthetik. A napraforgó esetében is folyamatosan beavatkozásra van szükség, ugyanis virágzó kultúra révén nagyon sok kártevője akad – emelte ki végezetül.

(A borítóképen: Volt már részünk havas tavaszban, és visszatérőben a rossz idő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!