Mezőgazdaság

2021.01.10. 17:30

A vírus ellenére gépesítettek a magyar mezőgazdászok

Tavaly év végére bepótolták gépbeszerzéseiket a gazdák.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az elmúlt év utolsó hónapjaiban behozta évközi elmaradását a mezőgazdasági gépek piaca: a beszerzések őszi pótlásának eredményeként 2020-ban új traktorból 3113, míg mezőgazdasági pótkocsiból 1402 darabot helyeztek forgalomba Magyarországon.

Ezzel a traktoreladások száma elérte az egy évvel korábbi szintet (3112), és pótkocsiból is mindössze 2 százalékkal adtak el kevesebbet, mint egy évvel korábban (1433).

„A koronavírus-járvány kitörése okozta bizonytalanság miatt tavaly elmaradt a nagy értékű gépbeszerzések tavaszi szezonban tapasztalható kiugrása: a gazdálkodók kivártak a beruházásokkal, sokan csak a gazdálkodás szempontjából elengedhetetlen termékekre korlátozták kiadásaikat – mondta el Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. – Az őszi hónapokban azonban már nyoma sem látszott a korábbi lassulásnak, szeptembertől kezdve minden hónapban jelentős többlet mutatkozott a gépeladásokban az előző évhez képest, így a mezőgazdasági gépek piaca éves szinten képes volt megismételni egy évvel korábbi jó eredményeit.”

Megyénkben az agrárium annak ellenére vezető gazdasági ágazat, hogy a geopolitikai adottságaink – a termőföld minősége, az időjárás, a mikroklíma – speciális helyzet elé állítják a gazdálkodókat.

János a Hegyközben működik agrárvállalkozóként. Nehéz helyzet elé állította a tavasszal beköszöntött koronavírus-járvány, mert a korlátozások miatt nehezen talált idénymunkást a feladatok elvégzésére.

Volt némi megspórolt pénze és átvizsgálta a kedvezményes hiteleket, és úgy döntött, hogy korszerű gépeket – különösképpen erőgépeket, traktorokat, utánfutókat – vásárol, hogy ezzel is kiváltsa az igencsak bizonytalan élő munkaerőt. Elképzeléseit – első nekifutásra – siker koronázta. A következő szezonnak már gépesített formában vég neki.

Kivártak, aztán belevágtak

Az országos forgalomba helyezési adatok is Jánost igazolják, hiszen az év utolsó negyedében 845 új traktort helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Továbbra is a 8 tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb, így az év során a teljes eladások 56 százaléka ebben a szegmensben zajlott. A márkák közötti versenyben a 22 százalékos eladási arányt produkáló John Deere mögött a New Holland végzett 9 százalékos piaci részesedéssel, őket követte a Claas 8 százalékkal. Jelentős átrendeződésen van túl a traktorpiac: a néhány éve még piacvezető MTZ szinte eltűnt az új gépek közül, a belorusz cég traktorai ugyanis a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt itthon már újonnan nem hozhatók forgalomba.

„Noha a koronavírus az agrárium számos területére gyakorolt negatív hatást, a mezőgazdasági gépek piaca a teljes év adatai szerint nem függ közvetlenül a pillanatnyi járványhelyzettől. Ugyanakkor a tömeges oltás nyomán normalizálódó gazdasági környezet várhatóan kedvezően érinti majd ezt a szegmenst is. Ezért 2021-ben mind a traktorok, mind a vontatmányok esetében néhány százalékos további növekedést várunk, ami szükséges is a versenyképesség, hatékonyság növeléséhez” – jelezte előre Bolyki Bence, hozzátéve: „a gépesítettség műszaki színvonalának ezzel a fejlődési ütemével a hazai mezőgazdaság közeledni tud a nyugat-európai országokban tapasztalható szinthez.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!