Élelmiszeripar

2020.06.10. 11:00

Vírus ide, vírus oda, nem csökkent a tejfogyasztás

Csak az uniós átlag kétharmadát fogyasztjuk tejtermékekből.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

János és Csilla három gyermeket nevelnek Miskolcon, mindhárom gyermek még általános iskolás. A reggelikhez alap a kakaó vagy a müzli tejjel. A család tejfogyasztása így meglehetősen magas. A koronavírus-járvány miatti bezártság idején az apa járt el átlagban hetente egyszer bevásárolni, és olyankor nagyobb tételben vásárolt tejet, hogy sose legyen hiány a kicsik körében kedvelt innivalóban.

„Igyekeztem mindenkor friss tejet venni, de elraktároztunk azért jó pár liter tartós tejet, mert nem tudtuk, elkövetkezik-e a komolyabb karantén, és fontos, hogy ne szenvedjünk el hiányt” – fogalmazott János.

A rögös túró a mienk

A János által elmondottakat lényegében alátámasztja a Tej Terméktanács, bár Harcz Zoltán ügyvezető igazgató a hazai tejfogyasztással általában nem annyira elégedett. „A járványhelyzet ellenére is stabil és elfogadható a kiskereskedői megrendelések és fogyasztói vásárlások száma, viszont még így is elmondható, hogy a magyarok túl kevés tejet fogyasztanak...”

Két évvel ezelőtti adatok szerint egyébként hazánkban az uniós átlag (250 kilo­gramm) csupán kétharmadát fogyasztjuk el személyenként annak ellenére, hogy a tejtermékeknek óriási hagyománya van Magyarországon. A rögös túró például nemrég európai uniós védelmet kapott: már csak hazai gazdaságból származó tejből, csak tradicionális eljárással készíthető el. A tejtermékek egy tanulmány szerint ráadásul valóban kiváló kalciumforrást jelentenek magas kalcium- és egyéb tápanyagtartalmuk és gyors felszívódási képességük miatt.

Kihat a felnőtt életünkre

A Tej Terméktanács szerint számos ország nemzeti táplálkozási ajánlása naponta 3 adag tejtermék bevitelét javasolja (például 1 pohár tej, 1 adag sajt, 1 joghurt), mivel ez a mennyiség már képes biztosítani az ajánlott napi kalciumbevitelt. Egy másik kutatás során pedig kiderült, hogy azok, akik gyermekkorukban rendszeresen ittak tejet, idősebb korban jobb egyensúllyal rendelkeznek és gyorsabb tempóban is képesek sétálni. A WHO és az OGYÉI ajánlása alapján napi legalább 0,5 liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztanunk a kiegyensúlyozott étrend biztosításához. „A legfontosabb mindig is az volt számunkra, hogy a magyar tejágazat szereplői (termelők, feldolgozók, kiskereskedők) között tisztességes verseny folyjon, valamint hogy a magyar emberek hazai gazdaságokban előállított, kiváló minőségű tejet és tejterméket fogyaszthassanak” – magyarázta Harcz Zoltán.

(A borítóképen: Napi egy pohár tej)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!