Gazdaság

2020.06.07. 08:30

Alakul az idő, javulhat még a terméseredmény

Teljes körű mezőgazdasági felmérést tart idén a statisztikai hivatal.

Pap Gyula

Forrás: ÉM

Június 5-én az online kitöltési szakasszal kezdődik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020. A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos összeírását a koronavírus-járvány miatt két részletben hajtja végre a hivatal. A második szakasz a tervek szerint 2020 őszén indul, ekkor már személyesen keresik fel az adatszolgáltatókat az összeírók. Az adatokból nyert mezőgazdasági „térkép” a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolja – hívja fel a figyelmet a KSH.

Nedvességhiányos

Az elmúlt napokban bár sűrűn esett, de egyszerre többnyire csak kis mennyiség, így a talajban még mindig nagy a nedvességhiány. Az őszi búza virágzásához, a repce magképződéséhez nagy szükség lenne a csapadékra, a tavaszi kultúráknak pedig a növekedéshez lenne szüksége esőre és immár melegre is. Csütörtöktől délnyugati áramlással meleg és nedves levegő érkezik fölénk, mellyel már komolyabb csapadék is jöhet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A három tavaszi hónapunk mezőgazdasági szempontból összességében kedvezőtlen időjárást hozott: már a szezon elején aszály alakult ki, mely a szántóföldi kultúrákban, a hideghullámok az éjszakai fagyokkal pedig főleg a gyümölcsösökben okoztak jelentős károkat. Tavasszal többnyire 40–90 milliméteres csapadékhiány halmozódott föl az átlagoshoz képest. A tavaszi középhőmérséklet az átlag körül alakult, de a hideghullámok többször is rekordokat döntögettek – jelzi az elemzés.

(A borítóképen: Az utóbbi napok csapadéka még kevés volt...)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!