gyümölcsvadászatra fel!

2020.05.27. 14:00

Szedd le magad! Vidd el! Segít a gyümölcsvadász...

A termelők lehetővé teszik, hogy földjeikről magunk gyűjtsük be a kívánt gyümölcsöket.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Szinte kora tavasztól késő őszig lehetőségünk van arra, hogy friss és jó minőségű gyümölcshöz jussunk. Minden megyében találunk olyan települést, ahol a termelők maximálisan támogatják a kezdeményezést, és lehetővé teszik a vállalkozó kedvűeknek, hogy a lekvárhoz, szörphöz, kompóthoz szükséges fő hozzávalókat begyűjtsék.

Az internetes oldal segít minket a tájékozódásban, ugyanis ábécésorrendben, megyékre lebontva szedte össze az összes opciót.

Bár a programnak – hasznosságán túl – remek közösségkovácsoló ereje van, a jelenlegi helyzetre való tekintettel a földeken is be kell tartanunk az előírásokat, és azoknak megfelelően kell gyűjtögetnünk.

Minőségi áruhoz jutunk

Az oldal megyénkre vonatkozóan minimum négy lehetőséget kínál, de érdemes további ötletekért a közösségi oldalak felületeit is bújni, hiszen számos, ebben a témában érintett csoportot is létrehoztak már a szervezők.

Varga András, a Varga gyümölcsös tulajdonosa elmondta, hogy a jelenlegi korlátozások mellett sem lehetetlen az akció lebonyolítása.

„A látogatók saját eszközökkel érkeznek, a terület nagyságából adódóan nem jelent problémát az előírt távolság betartása. Csak a mérési pontokon akadhat feltorlódás, ezért itt szükséges a szájmaszk és a gumikesztyű viselete. Véleményem szerint ez a leghatékonyabb módja annak, hogy minőségi áruhoz jussunk. Sokkal kisebb az esélye a fertőzésnek, mint egy piacon vagy szupermarketben vásárlás esetén” – mondta.

Selyeben, a Juli kertjében védik a látogatók érdekeit. Nem érzik igazságosnak, ha az érdeklődők egyik része szép terméssel gazdagodik, míg a másiknak a silányabb minőség marad hátra. Ennek megfelelően ők készítik össze az M10-es, M30-as szabványméretű rekeszeket, és hozott edényben, zsákban adják tovább a vásárlóknak.

Elkerülni a tumultust

„Nem tömegesen járnak hozzánk a falubeliek, így elkerülhető a tumultus. Érkezés előtt felhívnak vagy bekiabálnak, ahogy falun szokás. Az is elősegíti az egymás elkerülését, hogy az akció egy hónapon keresztül, folyamatosan tart” – mesélte dr. Szalma Julianna, a Juli kertje oszlopos tagja.

Fancsalon már rosszabb az aktuális helyzet. Bár idén is készültek az akcióra barackjaikkal, a fagykároknak köszönhetően nem lesz rá lehetőségük.

„A járványhelyzetben is meg tudnánk oldani biztonságosan, hogy többen érkezzenek a földekre, könnyen el tudnának az emberek szeparálódni a területeken. Az egyetlen probléma talán abból adódna, hogy egy autóba több család tagja is bezsúfolódik” – nyilatkozta dr. Mészáros Miklós, a Fancsal-Fruct vezetője.

(A borítóképen: Most az epernek van itt a szezonja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!