hiteltörlesztési moratórium

2020.05.22. 08:30

Moratórium: nem lehet több a havi törlesztés

A most befagyasztott hiteltörlesztések részlete legfeljebb annyi lehet, mint korábban.

Forrás: Illusztráció/MW

A korábban hitelt felvevők közül a koronavírus megjelenése miatt a kormány által elrendelt törlesztési moratóriumot választók joggal aggódnak, hogy a könnyítés lejárta – azaz a vége – után úgymond „kamatostól kell majd megfizetniük” az elmaradást.

A futamidő hosszabbodik

A Magyar Nemzeti Bank azonban megerősítette, hogy a hiteltörlesztési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után sem, azonban ha a hitelszerződésük egyéb feltételei miatt módosul a törlesztőrészlet, azt nem gátolják a moratórium szabályai.

A hitelek terhe januártól legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet. Az időközben felhalmozódott kamatok futamidő-hosszabbítással fizethetők meg.

Hosszasan vizsgálták

A változó kamatozású hitelek kamata azonban módosulhat akár az év hátralévő részében is, és 2021. januártól az akkor fennálló kamatnak megfelelő törlesztőrészletet kell majd fizetni, mivel e változásnak nincs köze a moratóriumhoz, az az ügyfél és a bank által megkötött hitelszerződés feltételeivel magyarázható.

Mint megtudtuk, a Magyar Nemzeti Bank több oldalról is vizsgálta a fizetési moratóriumot választó ügyfelek törlesztési terheinek alakulását a moratóriumot követően. Ennek eredményeként fogalmazta meg, hogy milyen elvek betartását várja el a hitelnyújtóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!