Gazdaság

2020.03.30. 13:00

Már átlépte a lélektani határt is a benzin ára

Ha költségoldalon minimális megtakarítás jelentkezik azt is szívesen veszik a gazdák.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

Ha nem lenne nyakunkon a koronavírus-járvány, akkor az autósok zöme felállva tapsolna annak, hogy péntek óta immár 300 forint alatti áron is meg lehet vásárolni a benzinüzemű gépkocsikba az üzemanyagot.

 

A világ nagy kőolaj-kitermelői március elején tartott találkozójukon nem voltak képesek megegyezésre jutni a kitermelés csökkentéséről, és Szaúd-Arábia árháborúba kezdett, továbbá az olajkereslet is jelentősen csökken, melyet követően az olajár közel harminc éve nem látott mértékben zuhant.

Négy éve volt ilyen

Az olajár hatalmas esése a hazai üzemanyagárakra is hatással van, érdemes megemlíteni, hogy legutoljára 2016. február végén járt 300 forint alatt a benzin ára – írja a hvg.hu. Múlt hét péntektől tovább csökkent a benzin ára bruttó 10 forinttal literenként. A gázolaj ára nem változott, átlagára maradt 335 forint. A benzin átlagára így átlépte a 300 forintos lélektani határt, 298 forintos literenkénti átlagáron tankolhatjuk a hazai kutakon.

Jól jön a gazdáknak

Bár – érdekes módon – a kutakon nem tapasztalható tumultus – vannak akik további árcsökkenésben bíznak – az autósok üdvözlik az árcsökkenést. – A vírusveszély okozta sokkhelyzetben legalább valami jó hír – fogalmazta meg egyikük. A gázolaj árcsökkenése jól jön a mezőgazdaságban dolgozóknak, éppen a tavaszi munkák elkezdése idején. A számos negatív befolyásoló tényező mellett – ami elsősorban a piaci helyzet miatti aggodalmat jelenti – ha költségoldalon minimális megtakarítás jelentkezik azt is szívesen veszik.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!