Helyi gazdaság

2013.02.12. 10:28

Mind több tartomány venne részt a kínai adóreformban

Sanghaj, 2013. február 12., kedd (MTI) - Tíz újabb tartomány és város jelezte Kínában részvételi szándékát a tavaly óta kísérleti jelleggel már 12 régióban működő adóreform-programban, melyet a gazdasági szerkezetátalakítás fontos részének tartanak - írja pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Shanghai Daily napilap.

Sanghaj, 2013. február 12., kedd (MTI) - Tíz újabb tartomány és város jelezte Kínában részvételi szándékát a tavaly óta kísérleti jelleggel már 12 régióban működő adóreform-programban, melyet a gazdasági szerkezetátalakítás fontos részének tartanak - írja pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Shanghai Daily napilap.A jelentkezők közt mások mellett az észak-kínai Hopej, a közép-kínai Hopej és Hunan, a kelet-kínai Santung, Csiangszi és a nyugati Hszincsiang is szerepel. A reform keretében egyes iparágakban - jellemzően a közlekedési és szolgáltatóiparban - az iparűzési adót az általános forgalmi adó (áfa) váltja fel, melynek előnye, hogy áfa-alanyiság esetén adóbevalláskor számos tétel leírható, így például az üzemanyagköltségek vagy a felszerelésre fordított kiadások, míg az iparűzési adó alapját - tekintet nélkül a költségekre - pusztán a cégek árbevétele jelenti.

A program kísérleti jelleggel tavaly év elején Sanghaj városában kezdődött, majd azt annak sikere után ősszel és december elején két körben már csaknem az ország felére kiterjesztették. A pénzügyminisztérium korábban nyilvánosságra hozott statisztikái szerint a reform keretein belül február elejéig a résztvevő mintegy egymillió vállalkozás 40 milliárd jüan (1400 milliárd forint) adókedvezményben részesült. A központ célja, hogy az új adózás az ország egészét lefedje, ezzel segítve a lassuló GDP-növekedés és az emelkedő költségek által leginkább sújtott gazdasági ágazatokon. Az adózási rendszer megújítása a kínai gazdaság szerkezetátalakításának is fontos eleme, ez pedig a jelenlegi ötéves tervben (2011-2015) is kiemelt prioritásként szerepel.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!