Helyi gazdaság

2013.02.12. 19:40

HBLF-konferencia - Bajnai: helyre kell állítani a gazdasági bizalmat!

Budapest, 2013. február 12., kedd (MTI) - A gazdasági korszakváltás első és legfontosabb intézkedése, hogy a gazdasági bizalmat helyre kell állítani Magyarországon - mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök egy budapesti fórumon kedden.

Budapest, 2013. február 12., kedd (MTI) - A gazdasági korszakváltás első és legfontosabb intézkedése, hogy a gazdasági bizalmat helyre kell állítani Magyarországon - mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök egy budapesti fórumon kedden.

A Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 választói mozgalom társalapítója a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) konferenciáján egyben bejelentette: az egyesülete a jövő héten ismerteti gazdaságpolitikai vitaanyagát.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: a magyar gazdaság - miközben jók az adottságai - alapvetően a rossz gazdaságpolitika és a rossz kormányzás miatt súlyos, de elhárítható problémákkal küzd, amelyeket egy alapvető fordulattal, gazdasági korszakváltással kell orvosolni.

Leszögezte: nemcsak a jelenlegi káros gazdaságpolitikához, hanem a megelőző évek "fiskális alkoholizmusához", rossz kompromisszumaihoz és növekedést leszorító intézkedéseihez sem szabad visszatérni. "Egyszerre kell mind a két problémahalmazt kezelni" - tette hozzá.

Úgy érvelt, hogy ennek a korszakváltásnak, az első és legfontosabb intézkedéseknek a bizalom helyreállítását kell megcélozniuk. Mint mondta, ami az embereknek a remény, az a gazdaságnak a bizalom, amit helyre kell állítani. Hangsúlyozta: Magyarországon éppen ez az alapzat ingott meg és szállt el az elmúlt évek gazdaságpolitikája nyomán. A korábbi miniszterelnök szerint a bizalmat nem lehet szavakkal, pódiumbeszélgetésekkel megalapozni, csak szívós, kitartó munkával, intézmények fejlesztésével, stabil jogrendszerrel és garanciákkal. "Magyarországnak 2014 után többet kell majd tennie a szokásosnál, hogy ezt a bizalmat helyreállítsa" - hangoztatta.

Bajnai Gordon szerint a bizalom újraélesztésével a beruházások élénkítését kell elkezdeni, ezeken belül is elsősorban a magánberuházásokét. Hozzátette: a kormány egyedül az európai uniós források segítségével tudja segíteni ezeket a beruházásokat. Az a közel 1500 milliárd forint, amennyivel kevesebb uniós forrás jut a magyar gazdaságba az új költségvetési ciklusban, hiányozni fog - mondta.

Az Együtt 2014 társalapítója kitért arra is: teljesen új foglalkoztatáspolitika kell Magyarországon, amely kezeli a csökkenő munkaerő-piaci kereslet és az alacsony képzettségi szint problémáit. Hozzátette: olyan intézkedések kellenek, amelyek a közmunkából a védett gazdaságba vagy az oktatásba, a védett gazdaságból pedig a versenyszférába terelik a munkavállalókat.

Az oktatáspolitikával kapcsolatban kiemelte: az nem költségvetési, hanem nemzetstratégiai kérdés. Mint mondta, "nincs magyar gazdasági siker, tartós növekedés, talpra állás, sőt talpon maradás sem, ha az oktatást Magyarország nem teszi rendbe".

A Haza és Haladás jövő héten bemutatandó gazdaságpolitikai vitaanyagára utalva Bajnai Gordon leszögezte: a jó kormányzás gyakorlatát kell bevezetni Magyarországon, amely mindenek fölé a közérdeket emeli. Kifejtette: egyenként vizsgálják meg a mostani kormány intézkedéseit és azokat három kategóriába sorolják: "elindítani, leállítani, illetve megtartani". Bajnai Gordon szerint el kell indítani a bizalomerősítést egy olyan csomaggal, amely többletgaranciákat ad arra nézve, hogy érdemes Magyarországon beruházni. Ezt egy olyan adóalkotmánnyal lehet elérni, amely nem adószinteket és -módokat rögzít kétharmados törvényben, hanem világosan elmondja: milyen menetrendben, milyen konzultációkkal, hányszor és milyen adókat lehet bevezetni.

Az ellenzéki politikus szerint le kell állítani azt, "ami a minimálbérrel történik". Mint mondta, a minimálbéren élők zsebében most 11 ezer forinttal kevesebb pénz marad minden hónap végén, mint 2010-ben. Úgy fogalmazott: "ezt tette az a kártékony és mára megbukott egykulcsos adórendszer, amelyet abba kell hagyni és helyette normális, a növekedést nem akadályozó, de a szolidaritást és az alacsony bérköltséget helyreállító progresszív adózást kell bevezetni".

Bajnai Gordon szerint meg kell tartani az önkormányzati rendszer reformját, hiszen "régóta kívánatos", hogy az önkormányzatok száma 3200-ról 200 környékére csökkenjen. Fontos korrekció lenne azonban - szögezte le -, hogy megmaradjon a magyar önkormányzatiság.

A magyar adóskockázati besorolásra utalva azt mondta: ahhoz, hogy a hitelminősítők Magyarországot a bóvli kategóriából a befektetési kategóriába visszaemeljék, először az kell, hogy a magyar polgárok saját kormányukat és saját államukat a bóvli kategóriából vonzó kategóriába emeljék.

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!