Helyi gazdaság

2013.01.21. 12:35

EBRD: stabilizálódás jelei Kelet-Európában, de komoly kockázat az euróválság

London, 2013. január 21., hétfő (MTI) - Az euróövezetben mutatkozó stabilizációs jelek csökkentik Közép- és Kelet-Európa növekedési kockázatait is, továbbra sem zárható ki azonban a valutauniós adósságválság súlyosbodása, ami az egész felzárkózó európai térséget újból recesszióba sodorhatja - áll az Európai Újjáépítési és Fejélesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban ismertetett idei első regionális előrejelzésében.

London, 2013. január 21., hétfő (MTI) - Az euróövezetben mutatkozó stabilizációs jelek csökkentik Közép- és Kelet-Európa növekedési kockázatait is, továbbra sem zárható ki azonban a valutauniós adósságválság súlyosbodása, ami az egész felzárkózó európai térséget újból recesszióba sodorhatja - áll az Európai Újjáépítési és Fejélesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban ismertetett idei első regionális előrejelzésében.A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet Magyarországon és Szlovéniában 2013 egészére recesszióval számol alapeseti - vagyis az euróövezet stabilizációjának feltételezésére alapozott - prognózisában is, és jelentősen rontotta a magyar gazdaság idei teljesítményére adott előrejelzését.

Az EBRD, amely évente négy átfogó prognózist állít össze tevékenységi területéről, idei első jelentésében közölte: becslése szerint az átalakuló régió gazdaságainak átlagos növekedési üteme tavaly 2,6 százalékra lassult a 2011-ben mért 4,6 százalékról, az idén azonban 3,1 százalékra gyorsuló GDP-növekedést vár az országcsoportban.

Ez valamelyest rontott előrejelzés, az EBRD ugyanis tavalyi utolsó térségi prognózisában 3,2 százalékos növekedési átlagot jósolt működési régiójában.

A bank közgazdászainak megítélése szerint a régió növekedési előrejelzését terhelő, lefelé mutató kockázatok mérséklődtek, mivel csökkent a valószínűsége annak is, hogy jelentősen tovább romlik az euróövezeti helyzet.

Az euróövezethez legnagyobb mértékben integrálódott közép-európai és balti gazdaságok azonban ezzel együtt is változatlanul csak lassú növekedésre számíthatnak az idén, tekintettel a gyenge euróövezeti keresletre. Ennek alapján az EBRD arra számít, hogy az átalakuló térség egészében várt 3,1 százalékos GDP-növekedési átlagon belül a közép-európai és a balti EU-gazdaságok együttes teljesítménye mindössze 1,2 százalékkal - vagyis a régiós átlagnak kevesebb mint a felével - növekszik 2013-ban.

Az elemzés szerint azonban ha az euróövezeti helyzet a bank által kidolgozott alapeseti forgatókönyvhöz képest bármilyen mértékben romlik, annak súlyos negatív növekedési következményei lennének a teljes átalakuló országcsoportban. E forgatókönyv alapján az adósságválság a perifériáról átterjedne a nagy euróövezeti gazdaságokra is, ennek következtében több európai nagybank fizetésképtelenné válna, a nagy tulajdonos bankok pedig felgyorsítanák kitettségeik leépítését a felzárkózó európai térségben, ahol emiatt összeroppanna a hitelpiac, recesszióba sodorva a közép- és kelet-európai gazdaságokat.

Az EBRD által kidolgozott alapeseti forgatókönyv is zéró növekedéssel számol 2013 egészében az euróvezetben, a negatív forgatókönyv megvalósulása esetén azonban a valutauniós gazdaság az idén átlagosan 2 százalékkal visszaesne.

Más nagy londoni házak idei euróövezeti előrejelzéseiben mindazonáltal ez a változat az alapeseti prognózis.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics idei első negyedéves előrejelzése háromévi folyamatos recesszióval számol az euróövezetben. A cég szerint az általa 0,5 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után a valutauniós GDP-érték az idén átlagosan 2,0 százalékkal zuhan; ezen belül az olasz és a portugál hazai össztermék 3,5 százalékkal, a spanyol 2,5 százalékkal esik.

A Capital Economics jelenleg érvényes prognózisa szerint még 2014-ben is 1,0 százalékos GDP-mínusz várható az euróövezetben.

Az EBRD hétfői előrejelzése Magyarországon - a 2012-re becsült 1,5 százalékos visszaesés után - 2013 egészére 0,1 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít. Az idei magyarországi prognózist a bank jelentősen, 0,5 százalékponttal rontotta előző, tavalyi utolsó térségi jelentéséhez képest, abban ugyanis még 0,4 százalékos idei magyar GDP-növekedés szerepelt.

Az átalakuló térségen belül az EBRD szerint az idén Magyarország mellett Szlovénia lesz recesszióban. A szlovén gazdaságban a londoni bank 2,0 százalékos visszaesést vár 2013-ban a tavalyi évre valószínűsített 2,1 százalékos GDP-mínusz után.

A hétfői térségi prognózis Magyarországgal foglalkozó részében az EBRD kiemeli, hogy a magyarországi beruházási ráta a legalacsonyabbak között van az EU egészében, és ezt elsősorban a magánszektor hitelellátásának folyamatos zsugorodása okozza. A hitelkihelyezés visszaesésének oka pedig az, hogy a magyar bankszektorban a leggyorsabb kitettségek leépítési folyamata az egész átalakuló térségen belül - áll az EBRD elemzésében.

A bank véleménye szerint mivel az új EU/IMF-programról folyó tárgyalásokat "felfüggesztették", a magyar refinanszírozási igények kielégítése egyre nagyobb mértékben függ a helyi állampapírpiac iránti befektetői érdeklődéstől. Az EBRD ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a magyar kötvénypiacon a felzárkózó térségen belül a legmagasabbak között van a külföldi befektetők aránya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!