Helyi gazdaság

2012.05.22. 11:28

Varga a magyar gazdaság számára előnyös IMF-megállapodásra törekszik

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) - Varga Mihály, a Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalásokra jelölt tárcanélküli miniszter olyan hitelmegállapodás megkötésére törekszik, amely elsősorban és kifejezetten előnyökkel jár az ország és a gazdaság számára, így erősíti a magyar gazdaság iránti bizalmat.

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) - Varga Mihály, a Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalásokra jelölt tárcanélküli miniszter olyan hitelmegállapodás megkötésére törekszik, amely elsősorban és kifejezetten előnyökkel jár az ország és a gazdaság számára, így erősíti a magyar gazdaság iránti bizalmat. 

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén hallgatta meg a politikust, és támogatta tárca nélküli miniszterré történő kinevezését.

A miniszterjelölt kifejtette: "azon leszek, hogy az ország számára a lehető legjobb megállapodás szülessen, olyan, amely tartható, amely garanciát jelent a nemzetközi szervezeteknek arra, hogy Magyarország gazdasága fenntartható pályán van".

Hozzátette: a kormány eddigi erőfeszítései például az államadósság csökkentésében akkor hasznosulhatnak igazán, ha a gazdaság iránti bizalom erősödik. Megerősítette: a kormány elővigyázatossági megállapodásra törekszik, amely biztonsági hálót jelent a magyar gazdaságnak, így erősíti a gazdaság iránti bizalmat. Ennek köszönhetően egyebek mellett a ma a GDP 4-4,3 százalékát is elérő államadósság-szolgálat is csökkenhet - mondta.

A magyar kormány a minél gyorsabb megállapodásban érdekelt, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar fél csak egyharmad arányban tud hatni a tárgyalások gyorsaságára - mondta. "Nem vagyok superman, nem tudom egymagam befolyásolni, hogy mikor születik meg a megállapodás" - tette hozzá. Az ülést követően újságíróknak azt mondta, abban bízik, hogy a tárgyalófelek is a nyár folyamán megkezdődő tárgyalásokra készülnek.

A magyar kormány sok tapasztalatot gyűjtött a korábbi két IMF-hitel felvételéből - mondta. Hozzátette, hogy a 2008-as megállapodásra szükség volt, Magyarország ezért köszönettel tartozik az IMF-nek, de emlékeztetett arra is, hogy a hitel visszafizetési kötelezettsége kizárólag erre a ciklusra esik. A 2016-ig tartó törlesztési időszakban különösen 2012-ben és 2013-ban magasak ezek a terhek, 3,5 illetve 5 milliárd euró visszafizetését jelentik - ismertette.

A kormánynak új feladatokat is ad, hogy az elmúlt fél évben kissé megváltozott a nemzetközi közgazdasági gondolkodás. Az eddigi megszorítás, szigorú fiskális politika mellé felsorakozott a gazdaságösztönzés igénye is. Ezért Varga Mihály szerint szemléletváltásra van szükség, amely jobban koncentrál a munkahelyek bővítésére és a növekedés ösztönzésére.

A magyar kormány szerinte időben kezdett el foglalkozni ezekkel a területekkel. Az elmúlt 2 évben például nagy erőfeszítéseket tett az adóssági kitettség csökkentése és az államháztartási hiány leszorítása, amelynek sikerét mutatja Varga Mihály szerint, hogy júniusra megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás az országgal szemben. Hozzátette, hogy júniusig a kormánynak igazolnia kell Brüsszel felé, hogy jövőre is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányt, és el kell gondolkodnia azon, milyen erőfeszítéseket kell még tenni a munkahelyek növelése és a növekedés ösztönzése érdekében. "Az adócsökkentésben is előre tudtunk lépni, a járulékcsökkentés területén azonban van még tennivalója a kormánynak" - mondta.

A konvergenciaprogram szerinti hiány az idén a GDP 2,5, jövőre 2,2 százalékára csökken, az államadósság pedig az árfolyamváltozásnak köszönhetően több mint 500 milliárd forinttal, a GDP 78,9 százalékra mérséklődött. Ez is azt bizonyítja, hogy az eddigi adósságcsökkentő intézkedések csak akkor hasznosulnak ha a bizalom erősödik - fejtette ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a görög és spanyol helyzet miatt a kabinetnek tartósan bizalmatlan helyzetre is fel kell készülnie.

A jelölt miniszterré történő kinevezését a 18 kormánypárti képviselő támogatta, az 5 ellenzéki tartózkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!