Helyi gazdaság

2012.03.19. 10:40

Brutális baromfiár-emelés jön

Költsgnövekedés és az uniószerte tapasztalható hiány miatt nyár elejéig három lépésben drágul majd a baromfitermékek ára.

Költsgnövekedés és az uniószerte tapasztalható hiány miatt nyár elejéig három lépésben drágul majd a baromfitermékek ára.

Jelentős mértékben nőttek 2006 óta a baromfitermelés és –feldolgozás költségei, miközben az árak ennél jóval kisebb mértékben emelkedtek – áll a Baromfi Terméktanács belső elemzésében. Emiatt, és az uniószerte tapasztalható hiány miatt is nyár elejéig három lépésben drágul majd a baromfitermékek ára.

A 2006-os takarmányárakat alapul véve a csirke befejező-takarmány ára tavaly 82 százalékkal volt magasabb, mint hat évvel ezelőtt, az idei első két hónapban pedig további 5 százalékkal nőttek. Pulykatakarmányok esetében a változás még nagyobb volt. 2011-re a 2006-os értékek megduplázódtak, 2012-ben eddig további 16 százalékkal emelkedtek – derül ki a Baromfi Terméktanács által készített, az elmúlt hat év költségalakulását elemző anyagból. A vg.hu birtokába került dokumentum rámutat: minden más fontos költségtényező komoly növekedésen ment keresztül, míg a fogyasztói árakban 2008-2009 óta nem történt jelentős változás.

Az ágazat működéséhez szükséges főbb energiahordozók ára kivétel nélkül nőtt. A változás mértéke az elmúlt hat évben villamos energia esetében 22 százalék, gáz esetében 99 százalék, gázolaj esetében pedig 50 százalékos volt. A minimálbér ezalatt az idő alatt 62 500 forintról 93 ezer forintra nőtt. Az anyag megjegyzi azt is, hogy a költségek változásai – csak részben - jelentek meg a felvásárlási árakban.

A felvásárlási árak csirkénél 2006. évi márciusi értékeihez viszonyítva 2011-re 44,7 százalékos mértékben nőttek, amely évi átlagban 7,45 százalékos emelkedést mutat. Ugyanez pulykánál 2011-ig 40 százalékos, igaz 2012 elejére már 57 százalékos lett. Az anyag szerzői megjegyzik: a meghatározó költségek emelkedését, anyag- és bérjellegű költségek növekedését a felvásárlási árak nem tudták kompenzálni.

A baromfitermékek – a nagymértékben emelkedő inputköltségek mellett – nettó átadási árai az elmúlt 3-4 évben jelentős mértékben nem változtak, az utolsó egy-két évben pedig csökkentek, úgy, hogy a fogyasztói árak sem emelkedtek.

A dokumentum következtetései szerint a termékpálya szereplői közül az alapanyag-termelés, vagyis a baromfihízlalás vesztett jövedelmi pozíciójából. Ugyan a felvásárlási árak emelkedtek, de az nem volt képes ellensúlyozni az energia-áremelés és a takarmányár emelkedésének költségnövekedését. Az elemzés szerint ennél is rosszabb pozícióba kerültek a vágó- és feldolgozó üzemek. Részben az élőbaromfi felvásárlási árainak emelése, részben pedig az értékesítés átadási árainak stagnálása, illetve csökkenése miatt a feldolgozóipar jövedelmezősége csökkent, illetve a szereplők nagy része veszteséges volt.

Négy éve drágább volt

„A két héttel ezelőtti fogyasztói árak még 6-8 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a 2008-as és 2009-es árak. Vagyis négy éve még magasabb áron adták a friss csirkehúst az akkori 20 százalékos áfa mellett, mint az idén év elején a 27 százalékos áfával” – mutatott rá az árak furcsa alakulására Bárány László. A Baromfi Terméktanács elnöke kifejtette: az áremelés azonban mára három okból elkerülhetetlenné vált. „Az egész Európában 4-6 hétig tartó szokatlanul kemény tél nem csak az energiaköltségeket emelte meg, hanem emiatt romlottak a szaporítási és tojástermelési darabszámok. Az észak-afrikai országok politikai rendeződése után pedig fokozott igény mutatkozott a keltetőtojásra, ezekbe az országokba és Oroszországba áramlik ki most az áru nagy része. A fokozott keresletet jól mutatja, hogy a keltetőtojás ára rövid idő alatt 18 eurócentről 26 centre nőtt.” Harmadik okként az elnök a költségek általános emelkedését jelölte meg: a fűtési költségek, a minimálbér és az áfa emelkedése miatt több broilerhízlaló feladta tevékenységét. Mindezek miatt komoly hiány tapasztalható baromfihúsból és tojásból is, előbbiből 10-15 százalékos, utóbbiból pedig már 30-40 százalékos a kiesés.

A jelenleg már elfogadott, de majd csak áprilistól élő 5-6 százalékos áremelés azonban egyelőre csak a tenyésztőkön segít. Az egyelőre alacsonyan maradt fogyasztói árak miatt most a feldolgozók vannak bajban – állítja Bárány László. Az elnök szerint ezért egy 6-8 százalékos áremelés szinte biztosra vehető május közepéig. „Mivel azonban ez még továbbra sem igazi áremelés, csak visszarendeződés a három évvel ezelőtti szintekre, ezért az időközben megnőtt költségek miatt egy harmadik körös, 7 százalékos mértékű nyár eleji áremelésre is szükség lesz” – jegyezte meg Bárány.

 

Az áfaemelések sem kedveztek az ágazatnak

Az elemzők szerint súlyosbítja az ágazat helyzetét, hogy az utóbbi négy évben háromszor történt áfaemelés, amely részben visszafogta a fogyasztást, és kedvezett a szürke- és feketegazdaságnak. A dokumentum számításai alapján az egyes baromfi termékpályák esetében a feketegazdaság, illetve az áfacsalás mértéke 15-25 százalékot is kitesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!