Helyi gazdaság

2012.01.25. 15:06

Megdöbbentő: 260 forintos benzinár miatt sírnak az amerikaiak

Sehol nem szeretik, ha az üzemanyagárak emelkednek, mégis megdöbbentőnek tűnik, hogy az amerikaiak olyan üzemanyagártól vannak kiborulva most, amilyen összegért mi 2009 év elején tankolhattunk utoljára.

Sehol nem szeretik, ha az üzemanyagárak emelkednek, mégis megdöbbentőnek tűnik, hogy az amerikaiak olyan üzemanyagártól vannak kiborulva most, amilyen összegért mi 2009 év elején tankolhattunk utoljára.

Mindenhol nagy port kavar, ha az üzemanyagok ára egy kerek, és megfelelően nagy számhoz érkezik. Nincs ez másként az USA-ban sem, ahol egyesek attól tartanak, hogy a keleti országrészben a tavaszi hónapokban gallononként 4 dolláros magasságba hízhat a benzinár. Innen Európából megdöbbentőnek tűnik az amerikaiak magas árak miatti aggodalma/felháborodása, hiszen mindez literenként 260 forintos árat jelent. Ennyiért még Ukrajnában sem tudunk megtankolni, az európai átlag ráadásul literenként kétszáz forinttal magasabb.

Az Egyesült Államok keleti felében élők a többieknél előbb szembesülhetnek ismét a 4 dolláros gallononkénti benzinárral, miután újabb fontos finomítót állítanak le a következő hónapban. A Hess és a PDVSA tulajdonában álló St. Croix Hovensa finomító napi 350 ezer hordós kapacitással bír, vagyis annak következő hónapra tervezett leállítása a térség benzináraira is hatással lehet.

A CNBC megkérdezte Fred Rozellt, az OPIS kiskereskedelmi árazási vezetőjét, aki szerint a benzin kínálatában várható kiesés hatására az üzemanyag gallononkénti ára a tavaszi csúcsszezonra 4-4,25 dolláros magasságba emelkedhet.

 

Miközben azonban egyes régiókban az ár valóban a bűvös 4 dolláros szint fölé kerekedhet, az országban átlagosan még így is 3,75 dolláros szinteket tartanak reálisnak a szakértők.

Amerikában a 4 dolláros benzinár egy kvázi lélektani szintnek számít, 2008-ban és 2011-ben is borzolta a kedélyeket ezen magasságok elérése. Az európai autótulajdonosoknak persze érdemes lehet egy gyors számolást elvégezni, hogy literenként ez mégis milyen költséget jelent.

Megdöbbentő a tengerentúliak magas árak miatti felháborodása/aggodalma. Átszámítva 260 forintért tankolnak egy litert, miközben az európaiak átlagosan 460 forintért, vagyis literenként kétszáz forinttal drágábban. Az amerikai benzinárakat még az ukránok is megirigyelnék a maguk 300 forintos, a régiónkban így is a legolcsóbbnak számító árszintjükkel. Ráadásul a jövedelemkülönbségekről még nem is beszéltünk.

Magyarországon utoljára 2009 elején állt a benzinár a 260 forintos tartományban, amikor az olaj árának szakadása miatt Amerikában átszámítva potom 90 forintos áron lehetett hozzájutni az üzemanyag literjéhez.

Forrás: www.portfolio.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!