Helyi gazdaság

2011.10.12. 12:25

Visszaállítja a kormány a szocpolt

Budapest, 2011. október 12., szerda (MTI) - Finomított formában újraindul a szocpol - jelentette be Orbán Viktor és Matolcsy György közös sajtótájékoztatón az új otthonteremtési program kapcsán.

Budapest, 2011. október 12., szerda (MTI) - Finomított formában újraindul a szocpol - jelentette be Orbán Viktor és Matolcsy György közös sajtótájékoztatón az új otthonteremtési program kapcsán.

Új otthonteremtési programot hirdet a kormány - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ha egy-két év múlva véget ér az európai válság, akkor Magyarországnak 2014-re a legversenyképesebb gazdasági környezetet kell biztosítania a vállalkozások számára Európában.Már most meg kell indítani olyan programokat, amelyek felfutási ideje legkevesebb 6-12 hónap - jelentette ki Orbán Viktor szerdán sajtótájékoztatón.

Újrainduló szociálpolitikai támogatás

A lakások nagyságától, energetikai besorolásától, munkahely lététől, fennálló köztartozástól és a nevelt gyermekek számától is függ a jövőben újrainduló szociálpolitikai támogatás igénybe vételi lehetősége - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán. Mint mondta, a rendszert "finomítva" indítják újra.

Elmondta, hogy otthonteremtésre két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpol támogatáshoz jutni; 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg, 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között.A program idei meghirdetését követően a kifizetés január 1-jén indul, 2012-ben 4 ezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre - emelte ki Matolcsy György.

Állami kamattámogatású forinthitel-programot hirdet a kormány, a támogatást igénybe lehet venni új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint korszerűsítéshez - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

 Állami kamattámogatási konstrukció

A tájékoztatón elhangzott: állami kamattámogatási konstrukciót hirdet a kormány. Akamattámogatás akkor is jár majd, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik.

A tárcavezető közölte: úgy számolnak, hogy jövőre 3-5 ezer család számára lehet elérhető az új konstrukció, amelyre a 2012-es költségvetésben 1,3 milliárd forintot különítettek el.  A rendszer hatálybalépéséhez szükséges az EU végleges jóváhagyása.

További részletek hamarosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!