Helyi gazdaság

2011.08.19. 11:12

OTP - Növelheti a frank erősödése a kockázatokat

 Budapest (MTI) - Az elmúlt hetekben tapasztalt befektetői pánikreakció, az ezzel erősödő svájci frank, és a vártnál lassabb, 2 százalék körüli gazdasági növekedés miatt a jövőben nőhetnek az OTP Csoport magyarországi alaptevékenységének kockázatai - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese pénteken sajtótájékoztatón.

 Budapest (MTI) - Az elmúlt hetekben tapasztalt befektetői pánikreakció, az ezzel erősödő svájci frank, és a vártnál lassabb, 2 százalék körüli gazdasági növekedés miatt a jövőben nőhetnek az OTP Csoport magyarországi alaptevékenységének kockázatai - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese pénteken sajtótájékoztatón. A kormány által kitűzött deficit és államadósság célokat tarthatónak nevezte Bencsik László és úgy vélte, a globális konjunktúra lassulása ellenére a magyar exportszektornak támaszt adhat a 2012-ben teljes kapacitással beinduló Mercedes gyár termelése. Bencsik László elégedett volt a csoport második negyedévi számaival, de elmondta, hogy a rövid és középtávú kilátások a lassulni látszó nemzetközi konjunktúra miatt nem javultak. A pozitívumok közé sorolta, hogy az OTP-nek továbbra is kiváló a tőkehelyzete, a konszolidált tőkemegfelelési mutatója 18 százalék, és az európai banki stressz teszt alapján Európában a 3. legstabilabb bank. Megemlítette azt is, hogy a bankcsoport likviditási tartaléka 5,2 milliárd euró. Az OTP Bankcsoport 2011 második negyedévében 37,288 milliárd forint, az első félévében 74,476 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el pénteken publikált gyorsjelentése szerint, ami 36, illetve 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és valamivel több az elemzői várakozásoknál.

A vezérigazgató-helyettes terveket ugyan nem ismertetett, de annyit mondott, hogy alapvetően a svájci frank árfolyama, illetve a kockázati költségek határozzák meg a jövőt. Továbbra is abban bíznak, hogy a kockázati költségek alatta maradnak a tavalyinak, igaz, a kockázatok nőttek - mondta. Bencsik László elmondta, hogy a bank stabil profittermelő képessége a külföldi leánybankok növekvő eredmény-hozzájárulásának köszönhető, a külföldi részesedés a bankadóval együtt számított korrigált profitból 42 százalékra nőtt.

A hitelportfólió minőségének romlása a második negyedévben lassult, a kockázati költségképzés csökkent, a 90 napon túl késedelmes portfolió céltartalék fedezettsége 0,6 százalékponttal 73,3 százalékra emelkedett. A portfólióromlás lassulása elsősorban a kedvező magyar, ukrán és horvát eredményeknek köszönhető, de a vezérigazgató-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a továbbra is erős svájci frank miatt elsősorban Magyarországon és Bulgáriában várható a portfólió romlása a harmadik és negyedik negyedévben. A devizahiteleseknek kidolgozott átmeneti segítséget jelentő programok azonban enyhíthetik a folyamatot - fűzte hozzá. Mind a konszolidált, mind az OTP Bank egyedi tőkemegfelelési mutatója lényegesen meghaladja a szabályozói minimum szintet és nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas - hangsúlyozta.

 A svájci frank euróhoz történő esetleges rögzítéséről csak annyit mondott: pillanatnyilag segíthetne a svájci frankban eladósodottaknak, de nem biztos, hogy egy gyenge árfolyamon történő rögzítés hosszú távon is kedvező lenne. Kérdésre válaszolva azt mondta: adott esetben sor kerülhet saját részvény, kötvény vásárlására is.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!