Helyi gazdaság

2011.06.07. 14:31

Londoni elemzők: indokolt a Fitch magyar kilátásjavítása

<p>London&nbsp; (MTI) - "Nem indokolatlan és nem meglepő", hogy a Fitch Ratings a leminősítés lehetőségére utaló negatívról stabilra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását, és a lépést várhatóan nemsokára a többi hitelminősítő is követi, ám Magyarország tényleges felminősítésére valószínűleg 2012-ig várni kell - vélekedtek keddi értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.</p>

A Fitch - a legnagyobb európai hitelminősítő - előző nap jelentette be Londonban a magyar osztályzati kilátások stabilizálását, megerősítve egyben a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz", illetve "BBB" osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok "F3"-as besorolását, valamint a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "A mínusz" szintű osztályzati országplafont.

    A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja keddi kommentárjában kiemelte, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Fitch elsőként állította meg "az utóbbi hónapok, évek" negatív minősítési folyamatát Magyarországgal kapcsolatban.

Csak a Fitch véleménye szerint javultak a kilátások

    A Barclays Capital londoni felzárkózó piaci elemzői közölték: a Fitch Ratings lépése alátámasztja azt a véleményüket, hogy "nagymértékben csökkent" Magyarország befektetésre nem ajánlott, "bóvli" kategóriába történő visszaminősítésének kockázata, jóllehet ez még az idei év elején is tényleges veszély volt.    

    A cég elemzői mindazonáltal megjegyzik, hogy Magyarország szuverén adósságának besorolásaira a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor s és a  Moody s Investors Service továbbra is negatív kilátást tart érvényben.

    A Fitch Ratings, a Moody s és az S&P azonos szinten, a befektetési ajánlású kategória alsó szélén, "BBB mínusz", illetve "Baa3" osztályzatokkal tartja nyilván Magyarországot mint szuverén adóst. Ha erről a szintről bármelyik hitelminősítő tovább rontaná a magyar besorolásokat, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - kategóriába.

    A Barclays Capital keddi értékelése szerint a kormány által bejelentett államháztartási reformintézkedések, valamint a piacon jól fogadott idei kötvénykibocsátások - amelyek 2011-re fedezik a külső finanszírozási igényt - "egyértelműen és nagymértékben" csökkentették rövid távon a magyar gazdaság sérülékenységét. E háttér alapján a Fitch lépése "nem tűnik indokolatlannak, és nem is meglepő" - írták a ház londoni elemzői.

    A Barclays Capital szerint azonban változatlanul vannak bizonytalanságok a bejelentett intézkedések végrehajtásával kapcsolatban, és "bármilyen elcsúszás" esetén ismét a befektetők figyelmének középpontjába kerülnének a viszonylag magas magyar adósságszintek.

    A végrehajtási kockázatok egyik forrása lehet, ha a gazdasági növekedés váratlanul nagy mértékben gyengülne, ráadásul erre a tényezőre a magyar kormánynak csak korlátozott a befolyása, mivel Magyarország erősen függ a külső kereslettől.

    Mindemellett a magyar külső finanszírozási igény a következő években is magas marad, tekintettel arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val szembeni tartozásból jövőre hozzávetőleg 3,7 milliárd euró, 2013-ban mintegy 4,5 milliárd euró, 2014-ben pedig körülbelül 2,7 milliárd euró válik esedékessé - áll a Barclays Capital keddi londoni elemzésében.

    A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzőinek keddi értékelése szerint belátható időn belül a Moody s és a Standard & Poor s is javíthatja a magyar adósosztályzatok kilátását. A ház ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a magyar besorolások tényleges felminősítése legkorábban 2012-ben lehetséges, mivel a hitelminősítők várhatóan megvárják a költségvetési intézkedések eredményeit.

    Michal Dybula, a BNP Paribas vezető közép-európai közgazdásza ezzel kapcsolatban kedden az MTI-nek azt mondta: ő is indokoltnak tartja a Fitch Ratings által bejelentett kilátásjavítást, mivel "ha összeadjuk (a magyar konszolidációs programban foglalt) intézkedéseket, akkor kijönnek a benne szereplő számok ... a deficitcélok hitelesek, feltételezve, hogy (a bejelentett intézkedések) mindegyikét végre is hajtják".  

"A Fitch nem tartja ujját a ravaszon"

    Dybula szerint ebből a szempontból "igencsak indokolt", hogy a Fitch Ratings elemzői "már nem tartják ujjukat a ravaszon", vagyis részükről nem fenyeget az a veszély, hogy Magyarország átkerül a bóvli adósbesorolási kategóriába. "Arra számítok, hogy a többi hitelminősítő is így tesz ... ettől még a nagyon gyenge magyar besorolás érvényben lesz, de már semmi nem fog arra utalni, hogy Magyarországot leminősíthetik a bóvli sávba" - tette hozzá az MTI-nek nyilatkozva a BNP Paribas térségi elemzője.

    Dybula szerint ugyanakkor nagyon valószínűtlen, hogy a hitelminősítők már az idén javítanák Magyarország adósbesorolásait is. Az elemző azt jósolja, hogy a tényleges felminősítéshez még legalább tizenkét hónapra szükség van.

    A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) keddi kommentárja szerint a Fitch Ratings kilátásjavítása igazolja a kormány által bejelentett strukturális kiigazító intézkedéseket. Magyarország azonban "még nincs kint a vízből", továbbra is vannak jelentős végrehajtási kockázatok, amelyek abból erednek, hogy még mindig nem elég feszes a kiadások feletti ellenőrzés, és ehhez a költségvetési bevételek gyenge növekedése és "mérsékelt GDP-kilátások" járulnak - áll a Fitch keddi értékelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!