Helyi gazdaság

2011.05.03. 16:56

Sereghajtók vagyunk K+F-ben

<p>A közép-európai régió országai közül Magyarországon fordítanak legkevesebbet a közép- és nagyvállalatok K+F tevékenységre. Ez a tendencia a következő két évben sem fog változni - derül ki egy friss kutatásból.</p>

A hazai közép- és nagyvállalatok - 2010-hez hasonlóan - nem tervezik, hogy jelentős mértékben növeljék a kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatos ráfordításaikat - olvasható a Deloitte Zrt. felmérésében. A kormányzat kiemelt célként kezeli, hogy 2020-ig Magyarország GDP-arányos K+F ráfordítása a jelenlegi 1 százalékról, 1,8 százalékra emelkedjen.

A kutatásban résztvevő cégek 73 százaléka a 2010-hez hasonló mértékben tervezi K+F ráfordításait, 17 százaléka növelni fogja. A hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységük fellendítésére több külső tényezőt is hatékonynak vélnek. Ezek közül a legfontosabb, hogy az adókedvezmények helyett a közvetlen támogatásokat helyezzék előtérbe.

A hazai vállaltok átlagosan az árbevételük kevesebb, mint 0,9 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre. Ezzel az adattal Lengyelországhoz hasonlóan sereghajtók vagyunk a közép-európai régióban. Megelőz minket Szlovákia és Románia, ahol 0,9 és 3 százalék közé esik a K+F ráfordítások aránya, illetve Horvátország és Csehország 3 százalék feletti aránnyal.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!