Helyi gazdaság

2011.05.16. 16:08

6 százalék maradt az alapkamat

<p>Az eddigi szinten, 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.</p>

Az óvatosság és a kivárás indokolta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői döntését, amellyel az eddigi, 6 százalékos szinten hagyta a jegybanki alapkamatot. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a következő 12 hónapban hogyan alakulhat a hazai kamatpálya - olvasható az Equilor elemzésében. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint gyakorlatilag minden piaci szereplő az irányadó kamat szinten tartására számított, és valószínűleg ez a jövőben is így marad.

Az Equilor emlékeztet: a hétfői január 25-a óta a harmadik egymást követő kamatdöntő ülés volt, amelyen nem történt érdemi változás a monetáris kondíciókban, miközben 2010 novembere és 2011 januárja között 3 alkalommal összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre a jegybank. A következő egy év folyamatai attól függnek, hogyan alakulnak a nemzetközi kockázati szintek, az azokhoz szorosan kapcsolódó nemzetközi kamat- és hozampályák, valamint attól, milyen inflációs hatása lesz az itthoni gazdasági folyamatoknak. A piac középtávon nem vár kamatváltoztatást, sőt, 12 hónapos időtávon jelenleg inkább egy 25 bázispontos csökkentés látszik valószínűnek. Az Equilor szerint azonban nagyobb az esélye a következő egy évben egy újabb kamatemelésnek, mint vágásnak.

 

Valószínűleg nem változik jelentősen a jegybanki alapkamat a közeljövőben sem


Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatójának elemzésében az olvasható, hogy a közeljövőben nem valószínű kamatemelés. Az irányadó kamat nemcsak a hazai folyamatok, hanem a külső környezet függvénye is, ahol a hangulat egyértelmű romlása figyelhető meg. Ez viszont egyelőre nem elég ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank emelje az irányadó kamatokat - tette hozzá.

Az eddigi szinten, 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Simor András jegybankelnök 15 órától sajtótájékoztatón indokolja a döntést.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!