Helyi gazdaság

2011.04.09. 17:32

Az elemző szerint nem a külföldi, hanem a hazai kockázatok miatt zárolhatják véglegesen a 250 milliárdot

<p>Valószínűleg "elcsúszott" a költségvetés tervezése, ezért van szükség arra, hogy a 250 milliárd forintos költségvetési alapot véglegesen zárolják - reagált a Portfolio.hu gazdasági elemzője azután, hogy a sajtó szombaton beszámolt arról, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a végleges zárolásra tesz javaslatot a miniszterelnöknek.</p>

Madár István szerint mindez egy oldalról jó hír, hiszen azt jelzi, hogy a kormány elkötelezett a költségvetés kontroll alatt tartása mellett. Más oldalról viszont úgy véli: kérdéses, hogy az ilyen fűnyíró elven működő lefaragások mennyire hatékonyak, mennyire megvalósíthatóak.


Madár István szerint az az indok nem igazán állja meg a helyét, amelyet a nemzetgazdasági miniszter a végleges zárolás okaként megadott. Kevés jel igazolja ugyanis azt, amit Matolcsy György állít, miszerint a világban és Európában zajló kockázatos gazdasági események teszik szükségessé a 250 milliárd forint végleges kivonását a költségvetésből. Az elemző szerint az európai konjunktúra jól halad, ennek megfelelően a magyar export kitűnően teljesít, és nincs jel arra sem, hogy eurozóna adósságproblémái hatással lennének a magyar gazdaságra.

Az elemző úgy véli inkább a hazai költségvetési terv csúszott el. Már csak azért is, mert az idei büdzsé hibás bázison alapult. Emlékezetes, hogy kiderült a tavalyi költségvetési hiány magasabb volt, mint számították. Ráadásul még soha ilyen túlköltekezés nem volt, mint amilyen idén az év első három hónapjában: március végéig az egész évre tervezett deficit 108 százaléka halmozódott fel. Hozzátette: a bevételek, így a különadók, a magánnyugdíj pénztáraktól átkerülő vagyon egy része még csak ez után érkezik be, tehát a kép sokkal kiegyensúlyozottabb lesz. Ennek ellenére az időarányos kiadásokon túli költekezés mégis a költségvetés bizonytalanságaira utal.

A sajtó beszámolója szerint Matolcsy György az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának gödöllői informális ülésén szombaton jelentette be, hogy javasolni fogja a stabilitási alap végleges zárolását. Mindezt azzal indokolta, hogy az Európai Unióban és a világban még nincs vége a válságnak , továbbra is jelentős kockázatok vannak jelen a gazdaságban, a bankrendszer még sérülékeny, az energia- és élelmiszerárak alakulása további bizonytalanságot jelent.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!