Helyi gazdaság

2010.10.28. 12:05

Ökológiai adóreformot javasol az LMP

<p>A kevésbé szennyező helyett a környezetet jobban kímélő gazdaságot szeretne az LMP, ezért megemelnék például az energetikai ágazat és a szállítmányozás adóját, s bevezetnék a dugódíjat a fővárosban.</p>

Az igazságosság jegyében 4 kulcsos szja-t javasolnak, a foglalkoztatás növelése érdekében pedig a tb-járulékot csökkentenék 5 százalékkal, valamint egészségügyi csomagot is készítene. Ezek a főbb pontjai az LMP költségvetési javaslatcsomagjának, amely a Fenntarthatóság és szolidaritás címet kapta.

Fenntarthatóság és szolidaritás a címe az LMP költségvetési tézisgyűjteményének, amelyet csütörtökön mutattak be. Schiffer András frakcióvezető elmondta, hogy céljuk az ökológiailag fenntartható gazdaság megteremtése, a társadalomban pedig - szemben a Fidesz törekvésével - mérsékelni a szegények és a jobb módúak közti különbséget.

A költségvetés bevételi oldalán egy 220 milliárdos ökológiai csomagot képeznének - mondta Scheiring Gábor képviselő. Ennek fő célja a széndioxid-kibocsátással járó gazdasági ágazatok fokozottabb adóterhelése: nagyobb terhet vetnének ki az energetikára, a szállítmányozásra, a cégautók magánhasználatára.

Budapesten bevezetnék a dugódíjat

Emelnék a bányajáradékot, Budapesten bevezetnék a dugódíjat és a távolságarányos úthasználati díjat, a gázártámogatás helyett azonos összegű rezsi hozzájárulást fizetnének, a távhő áfáját pedig kivennék a kedvezményes kulcsból. A szolidaritás jegyében 20 milliárddal növelnék a bevételt azzal, hogy 4 kulcsos progresszív szja-ra térnének át, magasabb adót vetnének ki a tőkejövedelmekre.

A kiadások közt 5 százalékkal mérsékelnék a tb-járulékot, hogy emelkedjen a foglalkoztatás. Ötven milliárdból egészségügyi csomagot készítenének: megelőzési programot, a háziorvosi szolgálatot fejlesztenék és béremelést hajtanának végre az ágazatban. Fontosnak tartják a lakásfelújítás erőteljesebb támogatását, ami az energiafelhasználás csökkentése mellett sok munkahelyet hozna létre - mondta Scheiring Gábor.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!