Helyi gazdaság

2010.10.21. 18:55

GKI: A különadókkal teljesülhet a hiánycél

<p>Az államháztartás első kilenc havi hiánya 1089,1 milliárd forint, az éves előirányzat 125,1 százaléka - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium részletes szeptemberi tájékoztatójában.</p>

A tárca nem közli, hogy a hiány a bruttó hazai termék hány százaléka, a GKI Gazdaságkutató Zrt. gyorselemzése szerint a hiány a GDP 4,2 százaléka. Akar László vezérigazgató szerint az utolsó negyedévi folyamatok - növekvő bevételek - mellett a különadókkal elérhető az éves pénzforgalmi hiány, úgy is, hogy jelentős rendkívüli kiadások is lesznek, például közlekedési vállaltok, kórházak anyagi megsegítése.

Szeptemberben az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya 7,7 milliárd forint volt, amelyen belül a központi költségvetésnek 5,4 milliárdos többlete volt. Az első kilenc havi deficit 1089,1 milliárd lett, az éves előirányzatot negyedével meghaladva. Tavaly ugyanekkor a későbbi tényleges hiány 114,5 százalékát tette ki a kilenc havi adat. A központi költségvetés deficitje most az előirányzat 130 százalékára rúgott a kilencedik hónap végén (tavaly 116 százalékra).

Szeptemberben 131 milliárddal több pénz folyt be a központi költségvetésbe, ezzel 5,4 milliárdos többlete keletkezett, ami több, eredetileg nem tervezett tételnek köszönhető. Ilyen a "bankadó" 55,9 milliárdja, amit nemrégiben vetett ki az Országgyűlés az évre visszamenően. Uniós döntés nyomán a Molnak 35 milliárd forint bányajáradéki visszafizetési kötelezettsége volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium - a kormány megalakulása óta - nem közli az államháztartás GDP-hez viszonyított százalékos egyenlegét. A Független Hírügynökség kérésére a GKI-ban kiszámolták: az első kilenc havi, az év egészére tervezettnél 220 milliárddal magasabb hiány a GDP 4,2 százaléka (és ebben még nincs benne az önkormányzatok egyenlege). A kutatók szerint a mérleg szempontjából általában kedvezőbb utolsó negyedévi folyamatok mellett a pénzintézeti különadónak köszönhetően még úgy is elérhető az éves pénzforgalmi hiánycél, hogy jelentős rendkívüli kiadások lesznek, például a közlekedési vállaltok, kórházak anyagi megsegítése.

A részletadatokat elemezve a GKI jelentős összegű elmaradásra hívja fel a figyelmet a társasági adóban: eddig csak 131,8 milliárd folyt be az év egészére tervezett 609 milliárdhoz képest - a GKI 400 milliárdot prognosztizált 2010-re. Ez az éves összeg 22 százaléka, szemben a tavalyi 55-tel.

A "bankadóból" 55,9 milliárd érkezett meg szeptember végéig, 31,1 milliárd októberre csúszott át. A GKI az éves bevételt 175 milliárdra teszi, ami elmarad a kormány által várt 200 milliárdtól. (Igaz, ezt kiegészíti az eddig is hatályban volt "rendes" bankadó évi 13 milliárdja.)

Áfából időarányosan több érkezett, mint egy éve, ami az éves összegben a tervezettnél nagyobb bevételt eredményezhet. A jövedéki adóban szeptemberig 3 százalékos csökkenés mutatkozott, szeptember végén viszont a tavalyinál 50 százalékot meghaladó növekmény. (Ennek oka valószínűleg az adó 2011-ben várható növelése miatti zárjegy-felvásárlás.)

A GKI szerint a bevételek alakulását az adóváltozások miatti "taktikai elemek" is befolyásolják 2010-ben. Lehetségesnek tartják a kutatók, hogy idei szja- és társasági jövedelmeket széles körben áttolnak 2011-re a kedvezőbb kulcsok miatt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!