Helyi gazdaság

2010.09.02. 10:10

A cégek csaknem felénél regisztráltak tavaly negatív eseményt

<p>A cégek csaknem felénél regisztráltak az elmúlt évben valamilyen - úgynevezett - negatív eseményt, például adótartozást, jogsértést vagy elmarasztalást - olvasható a Partnercontroll.hu céginformációs szolgáltató elemzésében.</p>

Ezért azt javasolják, hogy mielőtt valaki bármilyen üzleti kapcsolatba kerül gazdasági társasággal, annak pénzügyi adatai mellett ezeket az eseményeket is érdemes átnézni.

Több mint 252 ezer cégnél regisztráltak az elmúlt évben a hatóságok valamilyen negatív eseményt, például adótartozást, bírósági végrehajtást vagy éppen munkaügyi bírságot. Ez a gazdasági társaságok csaknem felét, 47 százalékát jelenti.

A Partnercontroll.hu elemzése szerint a leginkább jellemzők az APEH-végrehajtások, illetve a bírósági végrehajtások voltak. Utóbbi gyakran torkollhat felszámolásba, amikor a követelések már nagyon csekély eséllyel hajthatók be. Bírósági eljárásból tavaly egyébként csaknem 50 ezer volt és idén is majdnem elérte a 34 ezret az ilyen esetek száma.

Jelentősen nő az APEH adószám-felfüggesztési határozatainak száma is - olvasható az elemzésben. Az elmúlt évben összesen több mint 11 ezer adószámot függesztett fel az adóhatóság, idén augusztusig már 16 ezernél is több ilyen határozat született. Az adószám-felfüggesztések száma feltehetően a jövőben jelentősen meg fog ugrani, mert 2010-ben már minden, a mérlege beadását elmulasztó cég esetén alkalmazni kell a szankciót. Az adószám-törlési dömping szeptembertől várható, mert a május 31-i határidőt elmulasztókat az APEH-nek 30 napja volt megkeresni, és a 60 napos pótlási időszak eredménytelen letelte után automatikusan, bírói eljárás nélkül törölheti a hatóság a cég adószámát. A folyamat csak akkor fordítható vissza, ha a cég időközben pótolja a mérleget.

Jelenleg hozzávetőleg 340 000 mérleget adott le a Magyarországon működő csaknem 420 ezer mérlegleadási kötelezettségű cég. Ha az APEH tartja ígéretét és a cégek mérlegleadási magatartása nem javul, a cégek csaknem 20 százalékának adószámát is törölhetik.

A Partnercontroll.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy mielőtt valaki üzleti kapcsolatba kerülne egy gazdasági társasággal, nézze át a céget érintő negatív eseményeket is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!