Cuki kéregetők

2023.07.07. 08:00

Súlyos bajt okozhatunk a jó szándékunkkal a vízpartokon

A vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapjaiban térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól.

Bármennyire örülnek neki, ne adjunk enni a vízparti madaraknak

Forrás: Shutterstock

Fotó: Levranii

A vízimadarak etetésének mellőzésére szólítja fel a vízpart mellett tartózkodókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az ugyanis nagy tömegben sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat.

Nincsenek tudatában

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de káros is. Különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Az MME ezért arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, még kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat.

A tájékoztatás szerint a vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapjaiban térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük is az utóbbiakéval ellentétben több okból káros. Például a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" angyalszárny-betegséget okozhat a madaraknál. Ezenkívül szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást is. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza továbbá a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

A vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva az éhesnek gondolt, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madárlétszám az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt a vonulásukat megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, azaz immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában