Jótékonyság

2023.07.09. 11:31

Díjazták a legszebb avasi pincéket a Kvaterkán

A II. Avasi Pinceszépségversenyt az Avasi Borangoláson rendezték, ahol idén a MÁSA javára gyűjtöttek.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

A kvaterkázós hangulatot szombaton viszonylag hamar, már délután ötkor megalapozta a II. Avasi Pinceszépségverseny ünnepélyes díjainak átadása Miskolcon, a Gonda Borászatban. Az értékelés négytagú zsűri keretében történt. A zsűri tagjai: Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere, Szunyogh László, Miskolc főépítésze, Demeter Tibor a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesületének elnöke és Báthory Csongor, az Avasi Borút Egyesület elnöke volt. Itt amellett, hogy kiderült, melyik három pince hozhatta el az összes kitüntetést, átnyújtották a XI. Avasi Borangolás alkalmával, a rendezvény figurális poharaiból befolyt 234 ezer forintot a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) elnökének. 

Kisfalvi Nyina, Demeter Tibortól vehette át az adományt. A MÁSA elnöke elárulta, hogy az összeg 350 kilogramm száraz tápra elég, amire nagy szüksége van a menhely négylábú lakóinak. A díjátadót követően pedig a Miskolci Egyetem öregdiákjai kezdeményeztek kerekasztal beszélgetést a kulturált borfogyasztásról, amely a Selmeci Diákhagyományok része.

Háromszoros érdeklődés

Egyre nagyobb az érdeklődés a verseny iránt.

„Az Avasi Pinceszépségversenyt idén második alkalommal szerveztük meg hagyományteremtő céllal az Avasi Borangolás keretében, amelyre tavaly öten, idén pedig már tizenketten jelentkeztek és ketten még késve szerettek volna csatlakozni. Tehát a kezdeményezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend” - vezette fel az eseményt Burgony Péter szervező, a Miskolci Borbarátok Egyesületének elnökségi tagja és az Avasi Kvaterka projektvezetője.

Értékes avasi közösség

Az Avas olyan ügy, ami mellett egységesen ki tudnak állni a miskolciak.

„Alpolgármesterként és az Avast szerető miskolciként is vagyok itt. Most a zsűri elnökeként szólok a jelenlévőkhöz. A XI. Avasi Borangolás alkalmával 27 ezer ember fordult meg itt és megtelt az Avas élettel, annak ellenére, hogy rossz volt az időjárás. Nemcsak a Kisavason, a Mélyvölgyön, de még a Nagyavason is volt mozgolódás” – idézte fel Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere. 

„Amikor zsűriztünk jobbnál jobb, a fejlesztés különböző fázisában lévő pincéket néztünk meg. Azt láttuk, hogy minden pincetulajdonos, aki foglalkozik a pincéjével, dédelgeti, gondozza és karbantartja, kicsit mintha a saját gyerekével foglalkozna. Magam részéről nagyon örülök neki, hogy a város fejlesztési forrásaiból soha nem látott mértéket koncentrálunk most fel az Avasra. Látszik, hogy hatékony az az intézkedésünk is, hogy a hegygazdák intézményével igyekszünk a napi operatív működést segíteni, de ezek a törekvések semmit nem érnének a pincetulajdonosok és az Avast jelképező közösség nélkül. A mai magyar politikai rögvalóságban annyira ritka, hogy van egy olyan ügy, mint az Avas, amit kiemelünk az átlagból. Nem szoktunk rajta vitatkozni és nem jobbról, vagy balról nézzük, hanem a megoldásokat keressük. Valójában Miskolc és az Avas nyer azzal, hogy sokan gondozzák a pincéjüket, sok figyelmet és pénzt szentelnek annak, hogy szépüljön ez a területe a városnak.”

Profik és kreatívak

A díjátadó előtt az alpolgármester jellemezte a három győztes pincét.

„Amikor Gonda Péterrel, a Gonda pincészet vezetőjével beszélgettem arról, hogy milyen terveik vannak, akkor az volt az érzésem, hogy nem kell mást tennünk, csak hagyni ezeket az embereket dolgozni. Nagyon jó volt ide eljönni. Szunyogh László főépítész, a zsűri másik tagja pedig az Avasi Álom pincéért van oda. Az mondta, hogy az a megközelítés és látvány, amit ez a pince képvisel unikális és merész, de nemcsak a szakma szereti, hanem a közönség is. A Bagoly Club pincészetében pedig nagyon élveztük azt az előadást, amikor megmutatták nekünk, hogy hogyan megy le a pincébe a dobfelszerelés, hogyan lakják be gyerekek és mennyire élő ez az egész” – számolt be Szopkó Tibor.

Díjazottak:

Legszebb nagy pince díja – Gonda pincészet

Különdíj – Avasi Álom Pince

Avas Kincse 2023 – Bagoly pince

A legautentikusabb pince díja – Bagoly pince

A leghangulatosabb pince díj – Bagoly pince

Legszebb kis pince díja – kis Polgármester Pince

Legszebb gasztropince díja – Aranykorona Történelmi Étterem

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában